Svensk sjöfart i infrastrukturplaneringen

Skriftlig fråga 2023/24:849 av Linus Lakso (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-26
Överlämnad
2024-04-29
Anmäld
2024-05-02
Svarsdatum
2024-05-08
Sista svarsdatum
2024-05-08
Besvarad
2024-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Trafikverkets inriktningsunderlag för infrastrukturplaneringen för perioden 2026–2037 är oerhört viktig för de kommande årens prioriteringar i den svenska infrastrukturplaneringen. Underlaget kommer dock med stora brister som skapar frågetecken kring hur regeringen tänker agera inom ramen för specifika projekt och sektorer. 
En sektor som i det stora hela helt har utelämnats är den svenska sjöfarten. Visserligen går det att läsa om förutsättningarna för sjöfartens elektrifiering samt om utredningen om sjöfartens digitalisering som ännu inte är färdig. Utöver detta är informationen väldigt bristfällig, trots att en underlagsrapport om sjöfarten togs fram inför det bredare intriktningsunderlaget. 
Underlagsrapporten om sjöfart och svenska hamnar innehåller bland annat viktiga perspektiv som varken regeringen eller Trafikverkets inriktningsunderlag understryker som prioriterade områden. Det handlar inte minst om strategiska frågor, hållbara drivmedel, infrastruktur för elektrifiering och hur svenska hamnar ska leva upp till TEN-T-förordningen. Det saknas också en inriktning från såväl regering som ansvarig myndighet om sjöfartens roll inom CCS-teknik, något som regeringen lyft som en viktig pusselbit i sin klimatpolitik.
Denna onödiga otydlighet skapar osäkerhet för svensk sjöfart, som förtjänar långsiktighet i sitt viktiga arbete med att bedriva internationell handel och ställa om sjöfarten till fossilfrihet. 
Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson: 

Vilka beslut avser regeringen att ta under mandatperioden gällande sjöfartens och svenska hamnars roll i den nationella infrastrukturplaneringen för perioden 2026–2037? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:849 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:849 Svensk sjöfart i infrastrukturplaneringen

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/2024:849 av Linus Lakso (MP)
Svensk sjöfart i infrastrukturplaneringen

Linus Lakso har frågat mig vilka beslut regeringen avser att ta under mandatperioden gällande sjöfartens och svenska hamnars roll i den nationella infrastrukturplaneringen för perioden 2026–2037.

Sverige är ett exportberoende industriland. Sjöfarten och hamnarna har betydelse för att säkerställa tillväxt och arbetstillfällen på ett hållbart sätt som gör att vi kan nå de högt ställda miljö- och klimatmål som riksdagen har fastställt.

Regeringen värnar sjöfarten och de svenska hamnarna. Vi arbetar aktivt med att stärka sjöfartens konkurrenskraft och jag tillsatte i juni 2023 därför en bokstavsutredare med just syftet att stärka svensk sjöfarts konkurrenskraft men även Sveriges beredskap. Utredarens förslag, som rör sjöfartsrelaterade skattefrågor, har varit ute på remiss och bereds nu vidare inom Regeringskansliet.

Regeringen har även påbörjat arbetet mot en ny nationell plan för planperioden 2026–2037 genom att i ett första steg ha gett Trafikverket i uppdrag att inkomma med ett inriktningsunderlag för en ny planperiod. I regeringens beslut att uppdra till Trafikverket att ta fram inriktningsunderlaget framhålls samtliga fyra trafikslag tydligare än tidigare. Trafikverket redovisade uppdraget den 15 januari och inriktningsunderlaget har därefter varit ute på remiss. Underlaget bereds nu vidare inom Regeringskansliet och kommer att ligga till grund för en infrastrukturproposition med nya ekonomiska ramar och inriktning för en ny plan.

Efter att riksdagen har beslutat om propositionen, inklusive hur stor den 12-åriga ekonomiska planeringsramen ska vara, kommer regeringen att ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny nationell plan för perioden 2026–2037. Det är först i denna del av processen som konkreta projekt och åtgärder utreds och analyseras.

Stockholm den 8 maj 2024

 

 

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.