Svensk ståndpunkt om Östersjögasledning

Skriftlig fråga 2005/06:1710 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-29
Anmäld
2006-05-29
Besvarad
2006-06-07
Svar anmält
2006-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga 2005/06:1710 av Sverker Thorén (fp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Svensk ståndpunkt om Östersjögasledning

Den gasledning som ska gå under Östersjön från Ryssland till Tyskland har varit livligt omdiskuterad och ifrågasatt men hittills har den svenska regeringen inte yttrat sig i frågan. De baltiska staterna har pekat på den miljöfara för Östersjön som gasledningen kan utgöra. Hur kommer den till exempel att påverka de tusentals ton kemikalier och kemiska vapen som ligger på Östersjöns botten?

Från svenskt håll har ännu ingen oro uttryckts för eventuella miljökonsekvenser. Den föreslagna dragningen av ledningen ser på presentationer från gaskonsortiet ut att gå genom Hoburgs bank, norra Midsjöbanken och tidigare områden där kemisk ammunition dumpats på sjöbotten.

Folkpartiet liberalerna har hela denna mandatperiod krävt ytterligare skyddsåtgärder för den miljömässigt hårt utsatta Östersjön.

Min fråga till statsrådet Lena Sommestad är hur hon kommer att ställa sig till den föreslagna dragningen som är tänkt att gå bland annat strax utanför Gotland och bland annat berör ytterst skyddsvärda områden.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1710 besvarad av

den 7 juni

Svar på fråga 2005/06:1710 om svensk ståndpunkt om Östersjögasledning

Statsrådet Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat mig hur jag kommer att ställa mig till den föreslagna dragningen av en gasledning som planeras gå mellan Ryssland och Tyskland med tanke på de negativa miljökonsekvenser som kan uppstå.

Gasledningen planeras att på en lång sträcka dras genom svensk ekonomisk zon. En eventuell ansökan kommer att prövas av regeringen enligt kontinentalsockellagen såvitt avser gasledningen och enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon vad avser en tillhörande kompressorstation. Som Sverker Thorén väl känner till kan jag inte här föregripa dessa prövningar.

Jag vill ändå peka på att en så lång och stor rörledning med en kompressorstation, som enligt de preliminära uppgifter som redovisats kommer att nå 70 meter över havsytan, är en helt ny företeelse för Sverige. Den kommer att kräva ingående och noggranna bedömningar särskilt av den miljöpåverkan som kan uppstå. Vi vill inte skapa några nya risker för Östersjöns miljö och projektet måste bedömas ur bland annat den aspekten. Det gäller särskilt kompressorstationen nära Gotska Sandön. 

Det här projektet berör alla Östersjöländer och det är viktigt att de får fullgod information i ett tidigt skede och möjlighet att ge synpunkter. Den så kallade Esbokonventionen gäller för detta projekt och de inblandade nio Östersjöländerna har redan inlett ett samarbete för att möjliggöra ett så bra internationellt samråd som möjligt om miljökonsekvensbeskrivningar och ansökan. Sverige deltar aktivt i detta arbete.

Jag har nyligen till den ryske miljöministern framfört att när det gäller gasledningsprojektet är miljöaspekterna mycket viktiga för oss och att vi måste beakta dessa noga. Jag lyfte särskilt fram kompressorstationen nära Gotland och Gotska Sandön. Jag framförde att våra myndigheter har uppmärksammat en rad viktiga frågor som bland annat minor, ammunition och kemiska stridsmedel men även olycksrisker och beaktande av alternativa dragningar. Jag pekade särskilt på att det finns en stor oro kring dessa frågor.

Jag har tidigare under våren även tagit upp frågan om gasledningen vid ett möte med den tyske miljöministern och då betonat hur viktiga miljöaspekterna är.

Jag kan försäkra Sverker Thorén att vi noga följer detta projekt och att miljöfrågorna kommer att bli centrala vid en eventuell kommande tillståndsprövning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.