Svenska medborgare i surrogatprocess

Skriftlig fråga 2019/20:1123 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-26
Överlämnad
2020-03-27
Anmäld
2020-03-30
Svarsdatum
2020-04-08
Sista svarsdatum
2020-04-08
Besvarad
2020-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Covid-19-utbrottet har orsakat stora problem för många människor. En grupp som är särskilt utsatt är barn som är födda via surrogatarrangemang i utlandet och inte kan få nödvändiga dokument för att kunna resa hem till Sverige med sina föräldrar. En av anledningarna är att de svenska domstolarna är överbelastade och att beslut om fastställande av faderskap då inte prioriteras. En annan anledning är krav som de svenska ambassaderna ställer men som är omöjliga att uppfylla. Som exempel kan nämnas att samtidigt som Ukraina nu förbjudit inrikesresor krävs fortfarande att surrogatmodern besöker ambassaden vid två tillfällen – dels när faderskapet är fastställt, dels när ansökan om svenskt pass för barnet ska lämnas in. Det måste vara möjligt att under rådande omständigheter skapa alternativa rutiner. En möjlighet skulle kunna vara att ambassaden intervjuar surrogatmödrarna via Skype.

Därför vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för barn födda via surrogatarrangemang i utlandet att resa hem till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1123 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1123 av Boriana Åberg (M)
Svenska medborgare i surrogatprocess

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta för barn födda via surrogatarrangemang i utlandet att resa hem till Sverige.

Surrogatarrangemang erbjuds inte inom ramen för svensk hälso- och sjukvård men under de senaste åren har antalet svenskar som anlitar surrogatmödrar utomlands ökat. Internationella surrogatarrangemang kan innebära svårigheter av olika slag och omfattning, bland annat när det gäller att utreda och fastställa föräldraskap, vårdnad och medborgarskap.

Medborgarskapet för ett barn fött genom surrogatarrangemang utomlands härleds oftast från den rättslige fadern. Faderskapet måste därför som regel vara fastställt innan medborgarskapet kan anses vara utrett och ett pass kan utfärdas för barnet. Ett faderskap kan fastställas på olika sätt, antingen i utlandet genom en utländsk dom eller bekräftelse, eller i Sverige genom en svensk dom i allmän domstol. Genom en lagändring som trädde i kraft den
1 januari 2019 har dessutom socialnämnden fått utökade möjligheter att medverka vid fastställelse av faderskap för den genetiska fadern efter surrogatarrangemang utomlands. Detta har i vissa fall underlättat fastställelseprocessen.

Svenska ambassader har, i egenskap av passmyndighet, att säkerställa barnets identitet och utreda medborgarskapet innan ett pass kan utfärdas. Det är viktigt att den processen sker rättssäkert och förutsägbart, inte minst när det gäller barn. Detta gäller alla barn, oavsett om de tillkommit genom surrogatarrangemang eller ej.

I många länder införs nu restriktioner av olika slag med anledning av spridningen av det nya coronaviruset. Ukraina är ett exempel och där har restriktionerna till exempel medfört att det tar längre tid än vanligt för tilltänkta föräldrar som genomfört surrogatarrangemang att uppfylla de krav som regelverket uppställer för att ett pass ska kunna utfärdas för barnet. Ambassaden arbetar för att möjliggöra att passprocessen ska fungera så smidigt och effektivt som möjligt i den speciella situation som nu råder.

Stockholm den 7 april 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.