svenska medborgares säkerhet

Skriftlig fråga 1998/99:869 av Ohly, Lars (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-26
Anmäld
1999-09-14
Besvarad
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:869 av Lars Ohly (v) till utrikesministern om svenska medborgares säkerhet

den 26 augusti

 

Den turkiske statsåklagaren och huvudåklagaren i de statliga säkerhetsdomstolarna, Nuhmete Yüksel, har begärt att få anhålla 33 av de 65 medlemmarna i det kurdiska exilparlamentet. Han skall därvid ha rätt att gripa dessa 33 varhelst de påträffas. Turkiska säkerhetstjänsten, MIT, har fått uppdraget att göra anhållandena. Av de 33 är fem svenska medborgare. Det torde vara välkänt att MIT är kapabelt att genomföra aktioner och kidnappningar utomlands och därmed uppträda som man hade extraterritoriella rättigheter i andra länder.

Beslutet om anhållanden av medlemmar av kurdiska exilparlamentariker i Sverige, som är svenska medborgare, är sålunda en uppenbar kränkning av Sveriges suveränitet. Turkiet har tidigare visat att man inte respekterar FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Det senaste valet visade att man inte heller respekterar några demokratiska spelregler.

Nu visar Turkiets beslut om anhållanden av svenska medborgare av kurdiskt ursprung bosatta i Sverige utomordentligt tydligt att man inte heller respekterar vad som är allmänt vedertaget i det internationella umgänget stater och länder emellan.

Jag vill fråga utrikesministern:

 

Vad avser utrikesministern göra för att hävda Sveriges suveränitet gentemot Turkiets hot om intrång på svenskt territorium och för att skydda svenska medborgare av kurdiskt ursprung från hot från turkiska säkerhetstjänsten?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:869 besvarad av

den 14 september

Svar på fråga 1998/99:869 om svenska medborgares säkerhet

Utrikesminister Anna Lindh

Lars Ohly har frågat mig vad regeringen avser att göra för att hävda Sveriges suveränitet gentemot Turkiets hot om intrång på svenskt territorium och för att skydda svenska medborgare av kurdiskt ursprung från hot från turkiska säkerhetstjänsten.

Jag har sett den turkiska tidningsartikel där de uppgifter som Lars Ohly tar upp nämns. Den svenska regeringen har hos turkiska myndigheter begärt att få tillgång till domstolens beslut. Vi har ännu inte fått uppgifterna varken bekräftade eller dementerade.

Skulle det föreligga uppgifter att turkiska myndigheter har uppmanat säkerhetstjänsten att gripa dessa personer utanför Turkiet skulle det klart strida såväl mot svensk som internationell rätt.

Främmande stat har möjlighet begära personer misstänkta, tilltalade eller dömda för brott utlämnade från Sverige. Enligt den svenska lagen om utlämning för brott må dock svensk medborgare ej utlämnas annat än till de övriga nordiska länderna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.