Svenska studenter i Storbritannien

Skriftlig fråga 2020/21:1932 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-22
Överlämnad
2021-02-22
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Före brexit brukade årligen cirka 5 500 svenska studenter, med lån och/eller bidrag från CSN, studera i Storbritannien. Efter den 31 december 2020 är svenska studenter inte längre berättigade till de reducerade studieavgifterna utan måste betala i stort sett det dubbla jämfört med tidigare

I ett svar på en tidigare ställd fråga om studentutbytet mellan Sverige och Storbritannien skriver ministern att det pågår ett analysarbete inom Regeringskansliet om den framtida relationen med Storbritannien, både för Sverige som land och för EU som helhet. Möjligheterna till ett bilateralt avtal är en av frågorna som ingår i det arbete.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Ingår svenska studenters möjlighet att studera i Storbritannien med samma nivå på studieavgifterna som före brexit i analysen, och när beräknas analysarbetet att vara klart?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1932 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

U2021/ 01177 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1932 av Boriana Åberg (M)
angående svenska studenter i Storbritannien

Boriana Åberg har frågat mig om svenska studenters möjlighet att studera i Storbritannien med samma nivå på studieavgifterna som före brexit ingår i analysarbetet i Regeringskansliet, och när analysarbetet beräknas att vara klart.

Jag vill till att börja med slå fast att studentmobilitet är en angelägen fråga. Spridningen av sjukdomen covid-19 pågår fortfarande, men det innebär inte att internationaliseringen av högre utbildning tar slut. Vi lever i en globaliserad värld, och det är viktigt att underlätta mobilitet som leder till ett ökat utbyte av kunskap, erfarenheter och inte minst vänskap över nationsgränserna. Med det i åtanke är vi väl rustade utifrån att det svenska studiemedelsystemet är omfattande, generöst och väl anpassat även för studier utanför EU. Inom studiemedelsystemet finns det till exempel möjligheter för svenska studenter att ansöka om merkostnadslån för extra utgifter i samband med studierna. Det inkluderar undervisningsavgifter, men det är även möjligt att ansöka om merkostnadslån för till exempel resor till och från landet där utlandsstudierna genomförs. Svenska studenter kommer fortsatt att kunna studera i Storbritannien. Och vi kommer göra vårt yttersta för att det ska vara fortsatt enkla processer för studenter som vill studera i Storbritannien.

Historiskt har goda relationer mellan Sverige och Storbritannien tjänat våra länder väl. Regeringens intention är att relationen mellan EU och Storbritannien ska vara så bred och så djup som möjligt även fortsatt och den svenska regeringens inriktning är att vårt bilaterala samarbete ska utvecklas vidare. En viktig del av våra relationer är samarbetet inom högre utbildning och forskning. Storbritannien är en av de mest attraktiva studiedestinationerna för svenska studenter, och en högt värderad samarbetspartner för svenska universitet och högskolor. Detta ska vi värna.

Det är upp till respektive land, alltså så väl Sverige som Storbritannien, att avgöra nivån på sina studieavgifter. I Regeringskansliets pågående arbete undersöks dock nu olika vägar framåt för att fördjupa vår bilaterala relation med Storbritannien och främja studentutbyte. Möjligheterna till exempelvis ett bilateralt avtal är en av frågorna som ingår i det arbetet. Regeringen anser att det är av högsta vikt att svenska studenter ska kunna studera i Storbritannien även i framtiden.

Stockholm den 3 mars 2021

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.