Svenskt stöd för Kiribatis kolstoppsförslag

Skriftlig fråga 2015/16:350 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-11-19
Överlämnad
2015-11-19
Anmäld
2015-11-20
Sista svarsdatum
2015-12-02
Svarsdatum
2015-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Anote Tong, president i republiken Kiribati, har i ett brev till världens stats- och regeringschefer (augusti 2015) vädjat om en uppslutning bakom hans och örikets förslag om ett stopp för ny exploatering av kol.

Kiribati är ett av de länder som här och nu drabbas hårdast av klimatförändringen, inte minst som en följd av havsnivåhöjningen. Enligt uppgift har denna vädjan också tillställts statsministern och den svenska regeringen. Om Sverige kunde ställa sig bakom förslaget skulle det vara en viktig signal till världssamfundet att vi tar klimatfrågan – och inte minst de särskilt hårdast drabbade ländernas sak – på största allvar. Även Sverige är ansvarigt för stora utsläpp från kolförbränning, inte minst i och med Vattenfalls stora fossilutsläpp i Tyskland.

Anote Tong och Kiribatis folk förväntar sig ett svar före Paristoppmötet, COP 21.

Med anledning av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Kommer Sverige att ställa sig bakom Kiribatis vädjan om ett stopp för ny exploatering av kol?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:350 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/04066/Kl

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:350 av Jens Holm (V) Svenskt stöd för Kiribatis kolstoppsförslag

Jens Holm har frågat statsministern om Sverige kommer ställa sig bakom Kiribatis vädjan om ett stopp för ny exploatering av kol.

Frågan har överlämnats till mig.

President Anote Tong lyfter en viktig fråga om klimatet och nya kol-gruvor. Den globala uppvärmningen behöver hållas så långt under två grader som möjligt. Det innebär att större delen av de fossila reserverna måste stanna kvar i marken. Kolkraft har stora skadliga effekter på miljön, hälsan och klimatet vilket gör det till ett olämpligt energisslag som behöver fasas ut och ersättas med förnybar energi. Sverige ska visa på globalt ledarskap i klimatfrågan och ska bli ett av världen första fossilfria välfärdsländer. Regeringen avser inte att öppna några nya kolgruvor.

2013 kom Sverige, Danmark, Finland, Island, Norge, och USA överens om att upphöra att stödja nya kolkraftverk utomlands, annat än i undan-tagsfall. Regeringen avser att fortsätta vidta åtgärder för att genomföra överenskommelsen, och anser att den ligger i linje med Kiribatis före-slagna moratorium.

Sverige ska också använda sitt inflytande i det multilaterala samarbetet och i de internationella finansiella institutionerna för att investeringar och stöd till fossil energi fasas ut på sikt. Detta ska ske genom att Sverige ska verka för att avsevärt minska sådana investeringar, och betydligt öka investeringar i förnybar energi. Sverige ska därtill verka för att institu-tionerna antar ambitiösa och tidssatta mål för att öka andelen förnybar energi.

Stockholm den 11 december 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.