Sverige och tortyrförbudet

Skriftlig fråga 2005/06:1389 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-07
Anmäld
2006-04-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-04-20
Svar anmält
2006-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga 2005/06:1389 av Alice Åström (v) till utrikesminister Carin Jämtin (s)

Sverige och tortyrförbudet

Europarådets nytillträdde kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg skriver på Europarådets hemsida att Sveriges avvisning av två egyptier i december 2001 är exempel på hur kampen mot terrorismen fört med sig oacceptabla brott mot de mänskliga rättigheterna och underminerat kärnan i de folkrättsliga principer som det internationella samfundet upprättat sedan andra världskriget. Hammarberg påpekar att det saknas ett bokslut där regeringen lovar att inte handla på samma sätt i fortsättningen. Det är tvärtom så att Sverige i Europarådet försöker få fram en rekommendation om hur så kallade diplomatiska försäkringar ska vara utformade för att anses godtagbara. Regeringen bortser i det sammanhanget från den samfällda och förödande kritik som riktas mot varje användning av diplomatiska försäkringar från ledande organisationer för mänskliga rättigheter som Amnesty International och Human Rights Watch. Också FN:s specialrapportör mot tortyr, Manfred Nowak, har helt dömt ut användningen av diplomatiska försäkringar. I stället för att hålla staterna ansvariga för deras brott mot tortyrförbudet söker man uppnå ett undantag från praktiserande av tortyr för några få individer. Det blir fråga om dubbel bokföring enligt Nowak. Dessutom är garantierna inte juridiskt bindande och uppföljningsmekanismer kan inte ge några garantier mot tortyr. Nowaks slutsats är att diplomatiska garantier mot tortyr bara är ett försök att kringgå det absoluta förbudet mot tortyr.

Min fråga till utrikesminister Carin Jämtin blir:

Kommer ministern att verka för att den svenska regeringen avbryter sina försök att få Europarådet att anta en rekommendation om diplomatiska garantier?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1389 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2005/06:1389 om Sverige och tortyrförbudet

Statsrådet Barbro Holmberg

Alice Åström har frågat utrikesministern om hon kommer att verka för att regeringen avbryter sina försök att få Europarådet att anta en rekommendation om diplomatiska garantier. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Respekten för de mänskliga rättigheterna är en hörnsten i svensk migrations- och utrikespolitik. Försvaret av de mänskliga rättigheterna, inklusive kampen mot tortyr, präglar Sveriges agerande i internationella sammanhang och genomsyrar våra kontakter med andra länder. Regeringen värnar också om möjligheterna för skyddsbehövande människor att söka en fristad i Sverige.

Förbudet mot att avvisa eller utvisa någon som i det mottagande landet riskerar att utsättas för dödsstraff eller tortyr är absolut. Detta förbud kommer till uttryck bland annat i FN:s konvention mot tortyr och är uttryckligen inskrivet i svensk lag. Sverige har ratificerat tortyrkonventionen och underkastat sig tortyrkommitténs behörighet att motta och pröva klagomål från enskilda. En särskild regel om tillfälligt avbrytande av verkställighet av avvisningsbeslut på begäran av bland annat tortyrkommittén ingår sedan nästan tio år tillbaka som en del av den svenska lagstiftningen. I de fall där kommittén efter en prövning i sak funnit att en ännu inte genomförd avvisning skulle strida mot konventionen beviljas uppehållstillstånd.

Diplomatiska garantier kan aldrig komma i fråga i den vanliga asylprocessen. Garantier från en mottagande stat har vid ett tillfälle inhämtats i ett säkerhetsärende. Förfarandet i detta fall har kritiserats av FN:s kommitté mot tortyr. Mot den bakgrunden tog Sverige upp frågan om behovet av minimikrav avseende diplomatiska garantier i Europarådet. Frågan har behandlats av en specialistgrupp för frågor om mänskliga rättigheter och kampen mot terrorism, som beslutat att inte rekommendera tillskapandet av något rättsligt instrument i frågan. Gruppens arbete är nu avslutat. Europarådets styrkommitté för mänskliga rättigheter har nyligen anslutit sig till specialistgruppens rekommendation. Enligt min uppfattning finns det inte anledning för Sverige att verka för att frågan görs till föremål för fortsatt diskussion i Europarådet eller andra forum.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.