Till innehåll på sidan

Sveriges bistånd till Irak och HBT-personers rättigheter

Skriftlig fråga 2008/09:1063 av Bargholtz, Helena (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-26
Besvarad
2009-07-09
Besvarad
2009-07-10
Svar anmält
2009-08-13
Anmäld
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2008/09:1063 Sveriges bistånd till Irak och HBT-personers rättigheter

av Helena Bargholtz (fp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Regeringen antog den 11 juni 2009 en ny samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Irak under åren 2009–2014. I strategin betonas att det fortfarande är en prioriterad fråga att stärka demokrati och mänskliga rättigheter i Irak.

Respekten för HBT-personers mänskliga rättigheter urholkas alltmer i Irak. Oberoende frivilligorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch har under de senaste månaderna rapporterat om otaliga övergrepp och systematiskt mördande av HBT-personer i Irak. Sveriges tal om respekt för HBT-personers mänskliga rättigheter måste följas av konkreta handlingar.

Mot den här bakgrunden vill jag fråga statsrådet på vilket sätt hon avser att inom ramen för det svenska utvecklingssamarbetet med Irak arbeta för att landet ska respektera HBT-personers mänskliga rättigheter.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1063 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 9 juli

Svar på fråga

2008/09:1063 Sveriges bistånd till Irak och HBT-personers rättigheter

Statsrådet Gunilla Carlsson

Helena Bargholtz har frågat mig på vilket sätt jag avser att inom ramen för det svenska utvecklingsarbetet med Irak arbeta för att landet ska respektera HBT-personers mänskliga rättigheter.

Regeringen delar Helena Bargholtz oro över situationen för HBT-personer i Irak. Att HBT-personer utsätts för riktat våld och trakasserier är oacceptabelt och regeringen fördömer kraftfullt dessa brott. Säkerhetssituationen i Irak har generellt sett förbättrats, men på flera håll är situationen fortsatt svår och HBT-personer är, liksom kvinnor och minoritetsgrupper, ofta särskilt utsatta. Alla Iraks invånare, inklusive HBT-personer, har rätt att åtnjuta skydd mot våld och övergrepp.

Mänskliga rättigheter ska gälla för alla överallt. Regeringens inställning är tydlig: Lagstiftning eller praxis som innebär diskriminering av HBT-personer är oacceptabel.

Det är den irakiska regeringens ansvar att arbeta för att alla Iraks invånare kan leva i säkerhet och få åtnjuta sina mänskliga rättigheter. I samtal med irakiska regeringsrepresentanter påtalar Sverige, liksom EU och FN, ständigt vikten av att större ansträngningar görs för att förbättra implementeringen av de mänskliga rättigheterna och förbättra säkerheten för landets samtliga invånare.

Arbetet för att stärka den diplomatiska närvaron i Irak pågår och vår ambassad i Bagdad öppnade den 1 juli. Detta tillsammans med den nya samarbetsstrategin för utvecklingssamarbetet med Irak, som regeringen antog den 11 juni i år, kommer att stärka Sveriges röst i Irak, inte minst när det gäller arbetet för att öka respekten för de mänskliga rättigheterna för alla individer, inklusive HBT-personer. Vidare arbetar Sida sedan 2007 i enlighet med den handlingsplan för homo- och bisexuella samt transfrågor i utvecklingssamarbetet som då antogs.

Regeringen kommer även i fortsättningen att uppmärksamma frågan om HBT-personers utsatthet och verka för en ökad respekt och efterlevnad av de mänskliga rättigheterna i Irak, såväl inom EU och FN som i samtal med irakiska företrädare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.