Sveriges bistånd till Ryssland

Skriftlig fråga 2021/22:1164 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-28
Överlämnad
2022-02-28
Anmäld
2022-03-01
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Biståndsministern meddelade vid en presskonferens den 27 februari att i ljuset av den ryska invasionen i Ukraina ska svenskt bistånd till ryska statliga aktörer frysas. Exempel på sådant bistånd var enligt ministern medel för upphandling av kurser på statliga ryska universitet.

Enligt ministern representerar detta bistånd en mycket liten del av det totala svenska biståndet till Ryssland, där huvuddelen går till det ryska civilsamhället och demokratirörelser. Ett bistånd Moderaterna helhjärtat stöder.

I regeringens strategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2020–2024 är summan dock betydligt högre än den ministern nämnde under presskonferensen; totalt beräknas 389 miljoner kronor användas under perioden. Där anges också att miljö, klimat och energi utgör, vid sidan av bistånd till demokrati och mänskliga rättigheter, en del. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Avser statsrådet att stoppa den svenska finansieringen av biståndsprojekt i Ryssland även inom ramen för miljö, klimat och energi?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1164 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 03421 /03422 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1163 av Boriana Åberg (M) Biståndet till Ryssland samt svar på fråga 2021/22:1164 av Hans Wallmark (M) Sveriges bistånd till Ryssland


Boriana Åberg har frågat biståndsministern huruvida regeringen avser att omvärdera sin strategi om bistånd till Ryssland mot bakgrund av Rysslands pågående krig mot Ukraina. Hans Wallmark har frågat biståndsministern huruvida regeringen avser att stoppa den svenska finansieringen av biståndsprojekt i Ryssland även inom ramen för miljö, klimat och energi. Frågorna har överlämnats till mig och jag besvarar dem samlat.

Sveriges stöd till Ryssland finansieras utifrån statsbudgetens utgiftsområde 5, Internationell samverkan och klassas inte som bistånd. Stödet grundar sig i regeringens femåriga strategi för stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland och genomförs av Sida och Svenska institutet. Stödet omfattar 389 miljoner kronor för hela perioden och är framför allt inriktat på människorättsförsvarare, hbtqi-frågor, civilsamhälle och oberoende journalistik i Ryssland. Regeringen samarbetar inte med den ryska staten om demokrati och mänskliga rättigheter inom ramen för strategin och det är inte den ryska staten som är mottagare av stödet.

Sveriges samarbete med Ryssland inom klimat- och miljöfrågor innebär att vi skyddar miljön i Sveriges närområde. Bl.a. har genom åren projekt för avloppsrening i Kaliningrad och Sankt Petersburg bidragit till stora minskningar av de årliga utsläppen av kväve och fosfor till Östersjön. Den ryska motparten har ofta varit en offentlig aktör, vanligtvis en kommun. Samarbete inom klimat- och miljöområdet är i vårt eget intresse och har gett mycket goda resultat. Rysslands invasion av Ukraina innebär dock mycket omfattande konsekvenser för våra bilaterala relationer. Mot bakgrund av detta ser vi nu över hur dessa samarbeten med offentliga aktörer ska avslutas.

Stockholm den 9 mars 2022


Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.