Sveriges engagemang i FN

Skriftlig fråga 2006/07:154 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-16
Anmäld
2006-11-16
Besvarad
2006-11-22
Svar anmält
2006-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2006/07:154 Sveriges engagemang i FN

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Biståndsminister Gunilla Carlsson har aviserat ett kraftigt minskat engagemang för FN. Regeringen planerar utifrån detta att i konflikt med en brett förankrad uppfattning hos befolkningen dra sig tillbaka från en lång rad organ inom FN. Därmed sparkar regeringen undan en hörnsten i vår utrikes- och säkerhetspolitik. I en globaliserad värld finns tvärtom ökat folkligt engagemang för utrikespolitikens olika delar. Möjligheten att ta ansvar för och visa Sveriges engagemang för fred och säkerhet skulle minska om Sverige skulle dra tillbaka sin delaktighet i och sitt engagemang för global utveckling. Frågor som berör millenniemålen, miljöfrågor och kvinnors rättigheter förlorar stöd med ett sådant avsteg. Jag ser tvärtom vikten av att regering och riksdag i samverkan arbetar fram en strategi för direktiv till stödet för FN.

Jag vill fråga statsrådet Gunilla Carlsson huruvida hon avser att i samverkan med riksdagen arbeta fram en strategi för ett fortsatt starkt stöd till FN.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:154 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 22 november

Svar på fråga

2006/07:154 Sveriges engagemang i FN

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig huruvida jag avser att i samverkan med riksdagen arbeta fram en strategi för ett fortsatt starkt stöd till FN.

Det har inte gått mycket mer än en månad sedan statsministern i regeringsförklaringen angav att Sveriges starka stöd för FN ska fortsätta. Sverige ska föra en mer aktiv utrikespolitik och ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter, frihet, säkerhet, demokrati, välstånd och hållbar utveckling i världen.

Jag delar Carin Häggs syn att framtidens utmaningar kräver att världens länder klarar av att fatta gemensamma beslut och agera samlat. FN:s uppgifter blir därför allt viktigare.  Detta engagemang återspeglas tydligt i budgeten där stödet till FN:s organisationer ökar.

FN är en multinationell och global fredsfrämjande aktör. Detta har under de senaste åren tydliggjorts i den dramatiska ökningen av fredsbevarande operationer i FN:s regi. Sverige avser fortsatt starkt stödja FN:s fredsfrämjande och fredsbyggande roll; detta visar sig bland annat genom att den svenska regeringen nu kraftigt ökar det fredsfrämjande anslaget för internationella fredsfrämjande insatser.

FN har en unik roll i att sammanföra alla världens länder och skapa acceptans och förståelse för internationella normer, till exempel om mänskliga rättigheter, jämställdhet och miljöproblem. Organisationen har även en viktig funktion i samordningen av snabb och effektiv hjälp i humanitära krissituationer. Den har särskilda fördelar vid återuppbyggnaden efter väpnade konflikter, i övergången till långsiktig stabilitet och utveckling.

Ett starkare FN är inte minst viktigt i Afrika, där behoven är störst. För att bli effektivt behöver arbetsformerna förändras. FN ska agera som en samlad kraft för utveckling. FN-organens biståndsarbete ska styras av tydliga mål. Resultaten måste hela tiden följas upp.

Vi ska som medlemsland främja samordning och största möjliga nytta av våra bidrag. Vår solidaritet går hand i hand med höga krav på effektivitet.

Mot denna bakgrund ser jag nu över hur Sverige kan åstadkomma kraftfullare resultat genom att göra prioriteringar och koncentrera våra insatser där de får störst effekt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.