Sveriges höga dödstal i covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:1308 av Per Ramhorn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-07
Överlämnad
2020-05-07
Anmäld
2020-05-12
Svarsdatum
2020-05-13
Sista svarsdatum
2020-05-13
Besvarad
2020-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sveriges höga dödstal i covid-19 sticker ut i jämförelse med våra nordiska grannländer. Sverige har 272 döda per miljon invånare, vilket ska jämföras med Norge som har 40 döda per miljon invånare.

I SVT:s Aktuellt den 29 april sa Tom Britton, professor i matematisk statistik, och Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, att beräkningar visar att mellan 8 000 och 20 000 svenskar kan komma att dö till följd av coronaviruset.  Även Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten delar uppfattningen att det inte är orimligt att mellan 8 000 och 20 000 svenskar kan komma att dö av covid-19.

Det är så stora tal att det är svårt att ta in. Bakom varje siffra i statistiken finns en människa som har varit älskad, som inte längre lever och som sörjs av anhöriga. Därför är det mycket anmärkningsvärt att regeringen inte gör mer för att rädda så många som möjligt.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Delar ministern och regeringen bilden av att mellan 8 000 och 20 000 svenskar kan komma att avlida till följd av coronaviruset, anser ministern och regeringen i så fall att det går att försvara en strategi som kan leda till så många dödsfall och vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att inte Sverige ska komma att få tiotusentals avlidna i covid-19?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1308 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

04124/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1308 av Per Ramhorn (SD)
Sveriges höga dödstal i covid-19

Per Ramhorn har frågat mig om jag och regeringen delar bilden av att mellan 8 000 och 20 000 svenskar kan komma att avlida till följd av coronaviruset och om jag och regeringen i så fall anser att det går att försvara en strategi som kan leda till så många dödsfall och vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att inte Sverige ska komma att få tiotusentals avlidna i covid-19.

Jag vill börja med att uttrycka mitt djupa deltagande till alla som har mist en kär familjemedlem eller vän till följd av covid-19. Pandemin är inte över, och det betyder att fler kommer att bli svårt sjuka. Några av dem kommer att dö. För att minimera antalet människor som går bort, är det avgörande att vi gemensamt håller i de insatser som görs

Arbetet i Sverige med anledning av covid-19 syftar i likhet med arbetet i andra länder först och främst till att dämpa smittspridningen och skydda människors liv, hälsa och jobb. Eftersom pandemin inte är över är det inte möjligt att dra säkra slutsatser om något enskilt lands strategi, och eftersom länder också kan befinna sig i olika faser är även jämförelser mellan länder svåra att göra.

I Sverige vidtas stort antal åtgärder av regeringen, myndigheter, regioner och kommuner. Framför allt bidrar landets vård- och omsorgspersonal med otroliga insatser. Exempelvis har antalet intensivvårdsplatser fördubblats.

Sveriges medborgare har tagit ett mycket stort ansvar för att följa myndigheternas rekommendationer. Resandet har minskat kraftigt, och enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en stor majoritet minskat sina sociala, fysiska kontakter med andra.

Som några exempel på åtgärder som vidtagits på nationell nivå har Socialstyrelsen på regeringens uppdrag tagit fram e-utbildningar för all personal i vården och omsorgen om att minska risken för smitta. Fram till vecka 19 har ca 120 000 personer gått utbildningarna. Socialstyrelsen har även tagit fram kunskapsstöd för vården och omsorgen i hur arbetet kan organiseras för att minska risken för smitta och säkra en god vård för alla.

Bristerna i arbetet med att skydda de äldre granskas av berörda myndigheter, och här finns mycket att ta lärdom av, för alla aktörer. Det behöver säkras att alla medarbetare arbetar enligt basala hygienrutiner. Det måste finnas tillräckligt med adekvat skyddsutrustning som används korrekt.

Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram en nationell strategi för ökad testning av pågående respektive genomgången infektion med covid-19. Båda typer av tester är värdefulla i arbetet för att motverka pandemin. Samtidigt är det viktigt att agera mot undermåliga tester och motverka testresultat tolkas felaktigt. Annars kan människor försättas i fara.

På ett internationellt plan är Sverige aktivt inom flera områden. Vi stödjer forskning om vaccin och nya läkemedel mot covid-19, vi är aktiva i processen för att ett eventuellt vaccin ska komma Sverige till del och driver på för att säkra tillgången till sjukvårdsutrustning. Både genom att motverka handelshinder och genom att Socialstyrelsen är nationell inköpscentral.

Vilka de totala effekterna av covid-19 blir, direkt och indirekt, är det dock inte möjligt att uttala sig om i dagsläget. Råd, rekommendationer, restriktioner och andra insatser i en situation som denna måste kontinuerligt uppdateras med hänsyn till utvecklingen.

Stockholm den 13 maj 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.