Till innehåll på sidan

Sveriges insatser i samband med WHO:s kampanj och arbete mot ålderismen

Skriftlig fråga 2021/22:963 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-31
Överlämnad
2022-01-31
Anmäld
2022-02-01
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Världshälsoorganisationen (WHO) och Förenta Nationerna (FN) har sedan 2002 uppmärksammat ålderismen, den fördomsfulla inställning som finns gentemot årsrika människor på grund av deras kronologiska ålder. WHO har konstaterat att ålderismen är den svåraste diskrimineringsgrunden att komma till rätta med jämfört med andra diskrimineringsgrunder.

WHO har därför, 2016, inlett en kampanj mot ålderismen. År 2019 publicerade WHO en forskningsbaserad rapport om ålderismens negativa effekter. De är långtgående och allvarliga både för individer och samhälle. Ett år senare, 2020, beslöt WHO om en global aktionsplan om åldrande och hälsa för tidsperioden 2021–2030 där kampen mot ålderismen utgör en viktig del. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark​:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit när det gäller insatserna mot ålderismen, som en del i det arbete som inletts av WHO och där Sverige deltagit i besluten om dess genomförande?​​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:963 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:963 av Barbro Westerholm (L)
Sveriges insatser i samband med WHO:s kampanj och arbete mot ålderismen

Barbro Westerholm har frågat arbetsmarknads- och jämställdhetsministern om vilka åtgärder som har vidtagits när det gäller insatserna mot ålderismen, som en del i det arbete som inletts av WHO.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen anser att frågor rörande äldre är av hög prioritet och har därför i sin strategi för samarbete med WHO för perioden 2021–2025 valt att lyfta fram decenniet för hälsosamt åldrande som en viktig fråga. Utgångspunkten för arbetet är att äldre ska kunna leva ett aktivt liv, ha inflytande i samhället och över sin vardag, bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg.

En viktig del i detta arbete handlar också om diskriminering. I Sverige finns ett starkt skydd mot diskriminering på grund av ålder i diskrimineringslagen (2008:567). Diskrimineringspolitiken bidrar här till att följa upp, motverka och bekämpa de hinder som människor av alla åldrar kan uppleva när det gäller att uppnå lika rättigheter och möjligheter. Att vi bekämpar diskriminering och slår vakt om alla människors lika värde är en viktig fråga, både nationellt och internationellt.

Stockholm den 9 februari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.