Till innehåll på sidan

Sveriges kontakter med Uganda om situationen för HBT-personer

Skriftlig fråga 2004/05:2051 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-16
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juli

Fråga 2004/05:2051

av Tasso Stafilidis (v) till utrikesminister Laila Freivalds om Sveriges kontakter med Uganda om situationen för HBT-personer

Under den senaste tiden har läget återigen förvärrats för HBT-personer i Uganda. Att det finns flera artiklar i Ugandas strafflagstiftning som förbjuder homosexuella förbindelser är väl känt. Likaså att det förekommer livstidsdomar, grova kränkningar, trakasserier, förföljelse och tortyr, allt detta enbart på grund av personernas homosexualitet. Det har kommit till min kännedom att homosexuella nu dömts till döden i Uganda på grund av sin sexuella läggning. Att homosexuella redan tidigare dödats är heller ingen nyhet men att dömas till döden av en domstol för sin sexuella läggning är minst sagt allvarligt. Så sent som den 7 juli röstade parlamentet i Uganda för att förbjuda samkönade äktenskap. Lagstiftarna kriminaliserade dessutom att ens genomföra privata samkönade äktenskapsceremonier. Enligt min mening råder således ingen tvekan om den oroande utvecklingen vad gäller HBT-personers situation i Uganda. Självfallet måste Sverige agera omedelbart på alla politiska nivåer direkt mellan den svenska regeringen och Uganda samt i alla internationella forum.

Mot bakgrund av vad som ovan anförts vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt Sverige har tagit upp situationen för HBT-personer med Uganda under de senaste tre månaderna och på vilket sätt utrikesministern avser att agera nu.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2051 besvarad av

den 16 augusti

Svar på fråga 2004/05:2051 om Sveriges kontakter med Uganda om situationen för HBT-personer

Utrikesminister Laila Freivalds

Tasso Stafilidis har frågat mig på vilket sätt Sverige tagit upp situationen för HBT-personer med Uganda under de senaste månaderna och på vilket sätt jag avser att agera nu.

Det stämmer att homosexualitet är förbjudet i nationell lag och nyligen även i Ugandas konstitution. Detta anser jag är djupt beklagligt.

Respekten för mänskliga rättigheter är central i Sveriges utrikes- och utvecklingspolitik. Den svenska regeringen fäster stor vikt vid att de mänskliga rättigheterna respekteras oavsett sexuell läggning och könsidentitet. I våra bilaterala samtal med ugandiska företrädare tar vi regelbundet upp olika aspekter av dessa rättigheter. Respekten för mänskliga rättigheter är en viktig del i EU:s politiska dialog med Ugandas regering.

Sverige stöder i dag direkt en rad olika organisationer, som verkar för att främja respekten för mänskliga rättigheter i Uganda däribland Uganda Human Rights Commission, Human Rights Network (Uganda) och Foundation for Human Rights Initiative. Tillsammans med Human Rights Network och dess fond för MR-organisationer i Uganda har den svenska ambassaden i Kampala undersökt hur Sverige kan ge stöd till dem som arbetar för HBT-personers rättigheter. En av svårigheterna har varit att HBT-organisationer inte alltid kunnat registrera sig vilket försvårar för organisationer att erhålla stöd.

Sverige ger också stöd till processen att etablera en jämställdhetskommission som enligt Ugandas konstitution ska bildas för att verka för icke-diskriminering av marginaliserade grupper.

Sverige deltar även aktivt i Human Rights Working Group där givarna diskuterat hur HBT-personers mänskliga rättigheter kan främjas. Bland annat har diskussioner förts med ett nybildat nätverk, SMUG @ Sexual Minorities of Uganda, om den diskriminering de utsätts för i Uganda och möjligheterna till svenskt stöd. Sverige kommer även att driva frågan i pågående utvecklingssamarbete, bland annat genom hälsostödet och hiv/aids-projekt, då homosexuella är en särskilt utsatt grupp.

Regeringen har vid flera tillfällen slagit fast att det är ett mål att verka för att frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning uppmärksammas inom FN och andra internationella forum.

Senast tog Sverige upp frågan under möte med Kommissionen för mänskliga rättigheter i Genève i mars i år. Vid detta tillfälle utlovade Sverige stöd till International Lesbian and Gay Association som genomför en rad aktiviteter som syftar till att uppmärksamma frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning, med särskilt fokus på lesbiska kvinnor i tredje världen och på homosexuella som lever i icke-sekulära stater.

Sverige kommer att fortsätta dialogen med den ugandiska regeringen avseende respekten för mänskliga rättigheter inklusive situationen för diskriminerade grupper.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.