Sveriges Kubapolitik

Skriftlig fråga 2023/24:269 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-16
Överlämnad
2023-11-16
Anmäld
2023-11-17
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

För en vecka sedan genomförde FN:s generalförsamling en omröstning som handlade om hur den kubanska diktaturen ska tacklas. Det är en regim som inte bara utsätter sitt eget folk för omfattande förtryck utan även på olika sätt bistår Ryssland i dess brutala invasion av Ukraina och samverkar med andra hårdföra diktaturer, såsom Iran, Belarus, Nicaragua och Venezuela.

Sverige valde under omröstningen att återigen rösta emot det rådande amerikanska embargot i FN:s generalförsamling trots att man från regeringens sida tydligt har visat förståelse för att EU:s hittillsvarande linje att påverka Kuba i demokratisk riktning genom samarbete – genom det så kallade PDCA-avtalet om politisk dialog – inte fungerar. Sedan PDCA-avtalet slöts har nämligen MR-situationen på ön förvärrats med bland annat fler politiska fångar. Och Kuba har som bekant valt att aktivt delta på Rysslands sida i kriget mot Ukraina, vilket torde vara en tämligen viktig detalj att ha i beaktande när den här typen av frågor behandlas. Det borde i slutändan ha inneburit ett stopp för den misslyckade europeiska strategin. 

Biståndsminister Johan Forssell har tidigare i år klargjort att det finns goda skäl som talar för en översyn av EU:s engagemangspolitik och PDCA-avtalet. Biståndsministerns linje stöds vidare av utrikesutskottets majoritet, som tydliggjort att det finns anledning att rent av pröva förutsättningarna för att inom EU etablera en gemensam linje med USA och därmed överväga EU-gemensamma sanktioner mot Kuba.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Hur kommer det sig att Sverige inom FN har valt att stödja en annan Kubapolitik än vad som kommunicerats från biståndsministern och vad som har stöd från majoriteten i riksdagen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:269 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 16171 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:269 av Markus Wiechel (SD)
Sveriges Kubapolitik

Markus Wiechel har frågat mig hur det kommer sig att Sverige inom FN har valt att stödja en annan Kubapolitik än vad som kommunicerats från biståndsministern och vad som har stöd från majoriteten i riksdagen.

Den andra november röstade FN:s generalförsamling om Kubas årligt återkommande resolution som fördömer USA:s embargo mot Kuba. Som tidigare år fick resolutionen ett stort stöd. 187 medlemsländer röstade för resolutionen. USA och Israel – i likhet med ländernas tidigare röstmönster – röstade emot och Ukraina avstod. Somalia, Venezuela och Moldavien röstade inte. Sverige ingick i gruppen om 187 medlemsländer som röstade för resolutionen, i likhet med övriga EU:s medlemsstater.

Resolutionen har behandlats varje år i FN:s generalförsamling sedan 1992, och Sverige har röstat för resolutionen alla år förutom år 1992 (avstående) och 2011 (röstade ej).

EU:s medlemsstater har konsekvent röstat för resolutionen, vilket har sin utgångspunkt i värnande av frihandeln och förhoppningen om att global handel ska leda till modernisering och reformer på Kuba.

Sverige har under hösten inom ramen för EU-samarbetet uppmanat till att en diskussion om PDCA-avtalet och dess resultat inleds. Bakgrunden är att situationen i Kuba fortsatt är oerhört bekymmersam, trots insatser från såväl Sverige som EU för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i landet. För att en översyn ska ske krävs stöd från ett flertal medlemsländer, och Sverige fortsätter vara tydligt inom EU-samarbetet med att nuvarande engagemangspolitik med Kuba inte ger önskad effekt.

Stockholm den 29 november 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.