Sveriges migrationslagstiftning

Skriftlig fråga 2016/17:379 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-24
Överlämnad
2016-11-28
Anmäld
2016-11-29
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07
Besvarad
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I olika sammanhang anges att Sveriges migrationslagstiftning nu ligger på EU:s lägsta nivå. Den tillfälliga lagstiftning om begränsningar av möjligheten att beviljas uppehållstillstånd i Sverige som nu gäller innebär en tydlig skärpning jämfört med den lagstiftning som tidigare gällde. Samtidigt har andra EU-länder, däribland Finland, Norge, Danmark och Tyskland, också skärpt sina respektive lagstiftningar på senare tid. Deras skärpningar har skett utifrån en redan tidigare mer restriktiv lagstiftning än den svenska.

Om man diskuterar migrationslagstiftningens nivå är också faktorer som vilken tillgång man som asylsökande har till kostnadsfritt juridiskt ombud, sjukvård, skolgång, boende och ersättning relevanta. Det är då viktigt inte enbart hur lagstiftningen ser ut, utan också hur den tillämpas i praktiken. Även här skiljer sig EU-länderna åt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Är den nu gällande svenska migrationslagstiftningen mer eller mindre restriktiv än övriga EU-länders respektive lagstiftning enligt ministerns bedömning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:379 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/08542/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:379 av Johan Forssell (M) Sveriges migrationslagstiftning

Johan Forssell har frågat mig om min bedömning är att den nu gällande svenska migrationslagstiftningen är mer eller mindre restriktiv än övriga EU-länders respektive lagstiftning.

De stora flyktingströmmarna till EU under 2015 satte asyl- och mottagningssystemen i ett antal medlemsstater under hårt tryck och en rad åtgärder vidtogs runtom i Europa i syfte att få kontroll över inströmningen av asylsökande.

För Sveriges del innebar ikraftträdandet av den tillfälliga lagen på asylområdet att svenska asylregler tillfälligt anpassats till miniminivån enligt EU-rätten. Reglerna om uppehållstillstånd och anhöriginvandring ligger nu på miniminivån enligt EU-rätten och internationella konventioner. Vad gäller reglerna om offentligt biträde har Sverige, enligt kommissionens analys inför framtagandet av förslag till ny asylprocedurförordning, en likvärdig tillämpning som 21 andra medlemsstater. Migrationslagstiftningen är av stor betydesse för den enskilde, då det ytterst gäller frågor som kan handla om liv eller död. Det är därför viktigt att i detta avseende inte tumma på rättssäkerheten.

Övriga faktorer såsom t.ex. sjukvård, skolgång och boende, som Johan Forssell nämner i sin fråga omfattas inte av den tillfälliga lagen. Sverige lever upp till de normer som satts upp på EU-nivå för mottagande av personer som ansöker om internationellt skydd. Dessa normer ses för närvarande över i samband med kommissionens förslag till ett reviderat mottagandedirektiv. I frågan antyds det att Johan Forssell vill se en försämrad kvalitet på t.ex. skolgång och boende. Detta avråder jag ifrån. Exempelvis så skulle indragen språkundervisning medföra väsentligt sämre möjligheter till integrering i Sverige.

Stockholm den 6 december 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.