Sveriges Radios syn på jämställdhet

Skriftlig fråga 2021/22:966 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-31
Överlämnad
2022-02-01
Anmäld
2022-02-02
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Sveriges Radio utgör en del av vår statligt finansierade public service, och i deras direktiv ingår att verka för jämställdhet och att främja demokratin.

I programmet Tankesmedjan och det nyligen sända avsnittet Högerns nya snygga tjejer pågår en cirka tio minuter lång dialog där man analyserar och kommenterar lättklädda foton av flera kvinnor som på ett eller annat sätt är engagerade inom svensk politik. Man skämtar om att en av programledarna blir upphetsad av att titta på en bild från kvinnans privata Instagram där hon syns i bikini, och man resonerar vidare kring vilka eventuella skönhetsoperationer som dessa kvinnor kan tänkas ha genomgått.

Vidare talar man nedsättande och kränkande om utseendet hos äldre kvinnor inom Sverigedemokraterna samt uttalar sig nedsättande om utseendet hos en kvinnlig programledare för Riks som även har ett engagemang inom Sverigedemokraterna. Men det slutar inte där. Vidare resonerar man om programledarens privata kärleksliv på ett nedsättande sätt samt insinuerar mellan raderna att dessa kvinnor inte engagerat sig i politiken av just politiska och ideologiska skäl utan för att de eftersöker komplimanger och bekräftelse från äldre män, och man jämför kvinnorna med deltagare i tv-programmet Paradise Hotel.

Avslutningsvis uttalar man sig också nedsättande om utseendet på ett Sverigedemokratiskt kommunalråd i Sölvesborg samt kommenterar utseendet på Kristdemokraternas partiledare.​

Detta uppmärksammades bland annat av Sverigedemokraternas talesperson i landsbygdsfrågor Mattias Karlsson som i ett längre inlägg i sociala medier ställer sig frågan om detta är ett acceptabelt sätt att använda skattepengar på och hur kan man motivera att detta skulle kunna vara förenligt med det av regeringen utfärdade sändningstillståndet för Sveriges radio som stadgar att verksamheten skall bedrivas utifrån ett jämställdhetsperspektiv samt utmärkas av hög kvalitet.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Avser ministern att vidta några generella åtgärder inom sitt ansvarsområde mot bakgrund av det som framförs ovan och med hänsyn till att Sveriges Radios programverksamhet ska bedrivas utifrån ett jämställdhetsperspektiv?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:966 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)


Svar på fråga 2021/22:965 och fråga 2021/22:966 av Michael Rubbestad (SD) om Sveriges Radios syn på jämställdhet

Michael Rubbestad har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder inom mitt ansvarsområde mot bakgrund av innehåll i program som sänts i Sveriges Radio och med hänsyn till att Sveriges Radios programverksamhet ska bedrivas utifrån ett jämställdhetsperspektiv. En likalydande fråga är ställd till arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som svarar på frågorna.

Sveriges Radio AB är ett självständigt medieföretag. Verksamheten regleras på en övergripande nivå genom sändningstillstånd och medelsvillkor som beslutas av regeringen i enlighet med den inriktning som fastställs av riksdagen. Enligt sändningstillståndet ska Sveriges Radios verksamhet präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.

Den som anser att något av public service-företagen i sina sändningar har brutit mot de villkor som gäller för verksamheten kan anmäla det till granskningsnämnden för radio och tv vid Myndigheten för press, radio och tv. Nämnden prövar i efterhand om innehållet i radio- och tv-program följer de regler som finns för sändningarna. Ordningen bidrar till att företagens oberoende upprätthålls samtidigt som det är möjligt att pröva att verksamheten lever upp till de villkor som beslutats av riksdag och regering.

Sveriges Radios och övriga public service-företags oberoende är av avgörande betydelse såväl för programverksamheten som för allmänhetens förtroende för företagens publicistiska integritet. Som minister ska jag inte kommentera Sveriges Radios publicistiska beslut. Jag avser inte att vidta några ytterligare åtgärder i detta avseende.

Stockholm den 9 februari 2022

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.