Sveriges relation till Taiwan

Skriftlig fråga 2019/20:471 av Joar Forssell (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-21
Överlämnad
2019-11-22
Anmäld
2019-11-26
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I januari 2020 kommer ett av Asiens mest avgörande val att äga rum; ett val som Sverige dock inte erkänner. I Taiwan går befolkningen om några månader till valurnorna för att i huvudsak välja republikens inställning till Peking, vilket sker i skuggan av händelseutvecklingen i Hongkong. Detta inträffar ett år efter att Taiwans president, Tsai Ing-wen, vädjade om internationellt stöd efter att Kina uttryckt att man avser att använda alla nödvändiga medel för att förena länderna. Sverige och EU har inga diplomatiska förbindelser med Taiwan och har fortfarande mött nödropet med tystnad.

Taiwans demokrati och frihet hänger på en skör tråd. Inte på grund av bristen på liberala rättigheter – tvärtom blev republiken först i Asien att tillåta samkönade äktenskap, och valprocessen lever upp till västeuropeisk demokratisk standard. Taiwans demokrati hotas av Kinas ovilja att respektera fria val och individens självbestämmanderätt.

Sverige och resten av EU har fortfarande en möjlighet att främja demokratisk utveckling samt verka för fredliga lösningar i området genom såväl avtal och påtryckningar, men även genom demokratisk närvaro i form av valobservatörer. Sverige har aldrig formellt skickat valobservatörer till Taiwan, och vid valet 2004, då presidentvalet kombinerades med folkomröstningar som sågs som ett första steg gentemot självständighet, bidrog varken EU, OSSE eller FN med valobservatörer. Folkomröstningen tyngdes av såväl lågt valdeltagande som ett mordförsök på presidenten.

OSSE har vid ett tillfälle tidigare skickat valobservatörer utanför medlemsländernas gränser, nämligen till Afghanistan 2004. Enligt riksdagens egen hemsida används valobservatörer för att öka möjligheterna att allt sker enligt regelboken. I ett val där Kina, som enligt Säpo använder sig av omfattande resurser för att påverka andra länders samhällsutveckling, har kraftiga incitament att påverka valets utgång bör det ligga i varje demokratis intresse att säkerställa att Taiwans val går rätt och demokratiskt till. 

Med bakgrund av det som framförts skulle jag vilja fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

Ifall Taiwan skickar en förfrågan till Sverige eller OSSE om att sända valobservatörer, är regeringen beredd att bistå? Vidare: Är regeringen beredd att gratulera den president som samlar störst stöd i Taiwans presidentval, givet att valet gått demokratiskt rätt till?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:471 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:471 av Joar Forssell (L)
Sveriges relation till Taiwan

Joar Forssell har frågat mig om regeringen är beredd att sända valobservatörer i det fall Taiwan skickar en förfrågan till Sverige eller OSSE. Vidare har Forssell frågat mig om regeringen är beredd att gratulera den president som samlar störst stöd i Taiwans presidentval, givet att valet gått demokratiskt rätt till.

Låt mig inledningsvis framhålla att Taiwan är en välutvecklad demokrati med god efterlevnad av de mänskliga rättigheterna. Det är mycket glädjande att Taiwan i år blev först i Asien med att anta lagstiftning som legaliserar samkönade äktenskap, vilket förhoppningsvis kan tjäna som förebild för andra. Sverige har goda förbindelser med Taiwan på många områden, och vi har bl.a. länge hållit årliga handelsöverläggningar på statssekreterarnivå. Regeringen vill fortsätta att utveckla förbindelserna med Taiwan.

Det kommande presidentvalet i Taiwan blir en viktig händelse som regeringen kommer att följa noga. Taiwan har de senaste 30 åren genomgått en demokratisk omvandling som med rätta väcker respekt.

Valobservationsinsatser är en viktig del av det svenska demokratistödet. Sverige sekonderar valobservatörer främst till EU:s och OSSE:s insatser och vi tar löpande ställning till de förslag och förfrågningar som inkommer via dessa organisationer. Deltagande i gemensamma valobservationsinsatser har större genomslag varför Sverige vanligen följer OSSE:s och EU:s prioriteringar på området. Beslut om vilka valobservationsinsatser Sverige deltar i under 2020 har ännu inte fattats och jag kan därför inte uttala mig om eventuella svenska insatser.

Eventuella gratulationer efter genomförda val tar regeringen ställning till i varje enskilt fall och jag kan i förväg inte uttala mig om dessa. Sverige agerar ofta gemensamt med övriga EU.

Stockholm den 4 december 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.