Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel

Skriftlig fråga 2023/24:910 av Eric Palmqvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-16
Överlämnad
2024-05-16
Anmäld
2024-05-17
Svarsdatum
2024-05-22
Sista svarsdatum
2024-05-22
Besvarad
2024-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

För en tid sedan var jag på ett politiskt uppdrag i vårt grannland Finland. Då träffade jag bland annat representanter för Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF).

SLF är centralorganisation för den svenskspråkiga landsbygdsrådgivningen i Finland och som sådan har de till uppgift att stödja, utveckla och samordna lantbruks- och hushållningssällskapens rådgivningsarbete.

Under besöket fick jag veta att Finland är självförsörjande på spannmål, kött och mejeriprodukter och dessutom har goda beredskapslager av dessa produkter.

I Sverige är situationen en helt annan. Vår självförsörjningsgrad är avsevärt lägre än Finlands, och vi är i dag helt beroende av import av de ovan nämnda livsmedelskategorierna.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:

Hur ser ministern på Sveriges låga självförsörjningsgrad av spannmål, kött och mejeriprodukter, och vilka eventuella åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att öka självförsörjningsgraden av dessa livsmedel om man finner detta eftersträvansvärt? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:910 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:910 Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:910 av Eric Palmqvist (SD)
Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel

Eric Palmqvist har frågat mig om hur jag ser på Sveriges låga självförsörjningsgrad av spannmål, kött och mejeriprodukter, och vilka eventuella åtgärder som jag och regeringen avser att vidta för att öka självförsörjningsgraden av dessa livsmedel om man finner detta eftersträvansvärt.

Frågan om livsmedelsförsörjning aktualiseras i tider som dessa. Det finns ett värde i att titta på situationen i Finland, som med utgångspunkt från sitt utsatta geografiska läge arbetat fokuserat med frågor kopplade till god beredskap och försörjningsförmåga under lång tid. I förhållande till sin konsumtion har Finland för vissa produktkategorier en högre egen produktion om man jämför med situationen i Sverige. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att jämförelser mellan länder är förknippat med en rad osäkerheter.

Det finns utifrån flera aspekter, däribland beredskapsfrågan, starka skäl för att öka livsmedelsproduktionen i Sverige. Därför har regeringen tagit initiativ till en uppdatering av den nationella livsmedelsstrategin, kallad Livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedelsstrategin har som målsättning att öka konkurrenskraften för jordbruks- och livsmedelsföretag så att den svenska livsmedelsproduktionen kan öka och därmed också bidra till en hög svensk marknadsandel. I det arbetet, som pågår just nu, är frågor om beredskap och en robust livsmedelskedja viktiga.

 

Sverige behöver ha en god försörjningsförmåga av livsmedel. Det finns redan i dag produktkategorier där Sverige har en hög marknadsandel och där vi är nettoexportörer, exempelvis inom spannmål. Medan vi inom andra kategorier har förutsättningar att producera mer. Många av de livsmedel vi konsumerar idag kan dock inte produceras i vårt nordliga klimat.

Dagens livsmedelsförsörjningssystem är komplext och globalt. Livsmedel som produceras i Sverige, såväl som i Finland, är beroende av till exempel globala värdekedjor för energi, gödsel, foder, utsäde, växtskyddsmedel och maskindelar. Det är därför viktigt att säkerställa en öppen handel, inom EU och med tredje land, så långt möjligt under fredstida kriser, höjd beredskap och då ytterst krig. En ökad svensk livsmedelsexport är en viktig del i att öka svensk livsmedelsproduktion och konkurrenskraft i livsmedelskedjan och i slutänden vår försörjningsförmåga. Ett lands livsmedelsförsörjning tryggas av en inhemsk produktion såväl som av import. Sverige och Finland har ett nära och bra samarbete inom livsmedelsområdet, så även på exportområdet.

 

 

Stockholm den 22 maj 2024

 

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.