Till innehåll på sidan

Sveriges stöd till de barn som drabbas av kriget i Syrien

Skriftlig fråga 2015/16:387 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-12-01
Överlämnad
2015-12-01
Anmäld
2015-12-02
Sista svarsdatum
2015-12-09
Svarsdatum
2015-12-11
Besvarad
2015-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Just nu är man på Utrikesdepartementet i slutfasen av att ta fram Sveriges regionala strategi för Syrienkrisen för perioden 2016–2020. Vikten av denna strategi kan inte underskattas. Kriget i Syrien har skapat vår tids värsta humanitära katastrof. Runt 250 000 människor har hittills mist livet under kriget, och 12 miljoner har tvingats på flykt inom Syrien, till grannländerna eller till Europa.

Behoven av akut humanitär hjälp är enorma. Men det är också viktigt att se att samtidigt som katastrofen pågår försöker människor bygga samhället. Runt om i Syrien och i dess grannländer försöker män och kvinnor, pojkar och flickor att förändra sin vardag och lägga grunden för en bättre framtid.

Barn utgör en särskilt utsatt grupp i kriget. Sjukvård och vaccinationsprogram har kollapsat. I Syriens största stad Aleppo går bara 6 procent av barnen i skolan. Barn drabbas både av våldet och blir offer för trafficking. Samtidigt är också barn viktiga förändringsaktörer. Det är dagens barn som ska bygga upp morgondagens Syrien.

När processen med att ta fram Sveriges Syrienstrategi inleddes lyfte man fram barns utsatthet och barnrättsperspektivet. Det är viktigt att dessa frågor och perspektiv inte glöms bort när nu strategin ska slutföras.

Jag vill därför fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att Sveriges nya regionala strategi för Syrienkrisen särskilt lyfter fram barns utsatthet och genomsyras av ett konsekvent barnrättsperspektiv?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:387 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:387 av Hans Linde (V) Sveriges stöd till de barn som drabbas av kriget i Syrien

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att säkerställa att Sveriges nya regionala strategi för Syrienkrisen särskilt lyfter fram barns utsatthet och genomsyras av ett konsekvent barnrättsperspektiv.

Jag delar helt Hans Lindes oro för de syriska barnen. Situationen för de barn som drabbas av konflikten är synnerligen allvarlig, såväl i Syrien som i dess grannländer. Jag såg detta själv vid mitt besök i Libanon i januari. Sex miljoner barn är i akut behov av hjälp i Syrien och ytterligare drygt två miljoner syriska barn i grannländerna. Mer än två miljoner barn går idag inte i skolan. Många barn tvingas till barnarbete, barnäktenskap eller rekryteras av väpnade grupper. Detta är särskilt oroväckande då det är dessa barn som en dag ska återuppbygga landet.

Därför är barns rättigheter en viktig del i det utkast till biståndsstrategi för Syrienkrisen som nu föreligger och ett barnrättsperspektiv ska syste-matiskt integreras i all verksamhet inom ramen för strategin. Kvinnor, barn och ungdomar ska prioriteras i alla insatser. Till exempel ska fler barn i Syrien och Syriens grannländer få tillgång till samhällstjänster såsom skola, hälso- och sjukvård och sanitet och syriska civilsamhälles-organisationer som verkar för barns rättigheter ska stödjas.

Utöver den nya biståndsstrategin för Syrienkrisen har Sverige också

ett omfattande humanitärt bistånd om 1,9 miljarder kronor sedan konfliktens utbrott 2011. Detta kommer även syriska barn till del.

Sverige är därtill den femte största givaren av offentliga medel till FN:s barnfond Unicef, och den andra största givaren av kärnstöd till Unicef. Unicef har en omfattande verksamhet i Syrien, exempelvis vaccinerades tre miljoner barn i Syrien mot polio förra året.

Stockholm den 11 december 2015

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.