Sveriges utvisning av irakier

Skriftlig fråga 2010/11:204 av von Sydow, Björn (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-21
Anmäld
2010-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-01-10
Svar anmält
2011-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga

2010/11:204 Sveriges utvisning av irakier

av Björn von Sydow (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Presidenten för Europarådets parlamentariska församling, Mevlüt Çavuşoğlu, har i ett uttalande uttryckt bestörtning över att Sverige utvisat irakier, inklusive kristna irakier, till Irak där de riskerar förföljelse. Det pågår för närvarande en preliminär diskussion om att ta upp frågan om utvisning av religiösa minoriteter till Irak som ett brådskande ärende vid den parlamentariska församlingens kommande session i Strasbourg den 24–28 januari 2011.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga migrationsminister Tobias Billström:

Avser statsrådet att vidta någon åtgärd med anledning av att Migrationsverket och migrationsdomstolarna inte inväntar Europadomstolens utfall av flera av ansökningarna från irakier i Sverige vad gäller utvisning av personer från vissa religiösa minoriteter till vissa områden i Irak?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:204 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 10 januari

Svar på fråga

2010/11:204 Sveriges utvisning av irakier

Statsrådet Tobias Billström

Björn von Sydow har frågat mig om jag avser att vidta någon åtgärd med anledning av att Migrationsverket och migrationsdomstolarna inte inväntar Europadomstolens utfall av flera av ansökningarna från irakier i Sverige vad gäller utvisning av personer från vissa religiösa minoriteter till vissa områden i Irak.

Europadomstolen är en del av det övervakningssystem som är knutet till Europakonventionen och är inte en instans för överklagande av beslut som har vunnit laga kraft i den nationella rättsprocessen. Domstolen kan ta emot klagomål från enskilda som anser att deras fri- och rättigheter enligt konventionen har kränkts.

Enligt utlänningslagen är utgångspunkten att verkställigheten av ett beslut om avvisning eller utvisning tills vidare ska avbrytas (inhibition), om ett internationellt organ med behörighet att pröva klagomål från enskilda begär att verkställigheten av ett avlägsnandebeslut ska avbrytas. Migrationsverket följer Europadomstolens uppmaning om inhibition i alla enskilda ärenden.

Enligt den ordning som råder har regeringen inte någon möjlighet att uppmana Migrationsverket att meddela beslut om inhibition. Enligt utlänningslagen kan avlägsnandebeslut verkställas om inte inhibition har meddelats i det enskilda ärendet.

Detta är en ändamålsenlig ordning och jag anser inte att det finns behov av några åtgärder från min sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.