Swedavias ordningsföreskrifter

Skriftlig fråga 2017/18:348 av Edward Riedl (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-29
Överlämnad
2017-11-29
Anmäld
2017-11-30
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I en alltmer orolig omvärld blir säkerheten allt viktigare. Nationellt centrum för terrorhotbedömning hos Säkerhetspolisen bedömer fortfarande att hotet mot Sverige är förhöjt, vilket innebär att ett attentat kan ske. Våren 2017 drabbades Sverige av sin första terrorattack med dödlig utgång, vilket innebär att vikten av att vi prioriterar säkerheten på de platser i landet där en attack skulle kunna göra störst skada ökar. Flygplatser är exempel på sådana platser, och kräver därför extra skydd.

Rapporterna som nu kommit om att Arlandas förmåga att skydda resenärer minskat är därför djupt besvärande. Bland annat saknar Swedavia möjlighet att avvisa personer som inte har rätt att vistas på Arlanda, som stör ordningen eller äventyrar flygsäkerheten. Detta är naturligtvis oacceptabelt på alla nivåer. Flygplatser bör givetvis ha befogenheter att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa resenärers säkerhet. Swedavia äger och driver nio svenska flygplatser utöver Arlanda, och utan tillämpliga ordningsföreskrifter befinner sig samtliga dessa i riskzonen.

Ansvaret för att ändra i ordningsföreskrifterna ligger på regeringen, och det är hög tid att man agerar i frågan. Tyvärr är det symptomatiskt för denna regering att man åsidosätter säkerheten och försummar flygbranschen. Turerna kring svenskt flyg har den senaste tiden varit många. Flygskatt, fjärrstyrning och tveksamheter kring US Preclearance har skakat om branschen och försvårat verksamheten till följd av otydliga förutsättningar.

Osäkerheten inom flygbranschen måste få ett slut, och den första åtgärden måste vara att uppdatera ordningsföreskrifterna och säkerställa fullgod säkerhet för svenskt flygs resenärer. Enligt Swedavias jurist Jenny Kenneberg riskerar vi annars att situationer kan uppstå som i förlängningen kan leda till att människor, anläggningar, luftfartyg och flygplatser kan komma till skada.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser regeringen att ändra i Swedavias ordningsföreskrifter i syfte att ge bolaget större befogenheter att säkerställa fullgod säkerhet för svenska resenärer på de flygplatser som bolaget äger och driver?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:348 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



PAGE

1


Dnr N2017/07238/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:348 av Edward Riedl (M) Swedavias ordningsföreskrifter

Edward Riedl har frågat mig om regeringen avser att ändra i Swedavias ordningsföreskrifter i syfte att ge bolaget större befogenheter att säkerställa fullgod säkerhet för svenska resenärer på de flygplatser som bolaget äger och driver.

Jag vill först understryka att säkerhetsfrågor har högsta prioritet i regeringens arbete. Jag delar inte heller Edward Riedls uppfattning att regeringen försummar flygbranschen – den av regeringen tidigare i år presenterade flygstrategin är ett gott exempel på motsatsen.

Swedavia har ansökt hos regeringen om en ändring av en bestämmelse i luftfartsförordningen (2010:770) när det gäller behörighet att utfärda ordningsföreskrifter för ordningshållning vid Swedavias flygplatser, eftersom enligt bolaget varken länsstyrelsen eller Transportstyrelsen uppfattar att de har möjlighet att meddela de föreskrifter som Swedavia anser sig ha behov av.

I Regeringskansliet pågår en analys om huruvida luftfartsförordningen behöver förtydligas eller ändras och hur ordningsreglerna i övrigt förhåller sig till aktuell fråga. Regeringen kommer att genomföra de ändringar i förordningen som denna analys föranleder.

Stockholm den 4 december 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.