Till innehåll på sidan

Sydostlänken i den nationella planen för transportinfrastruktur

Skriftlig fråga 2023/24:549 av Heléne Björklund (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-01
Överlämnad
2024-02-02
Anmäld
2024-02-06
Svarsdatum
2024-02-14
Sista svarsdatum
2024-02-14
Besvarad
2024-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Regeringen skickade nyligen ut ett pressmeddelande som än en gång skapar oro och otydlighet gällande infrastrukturen i Blekinge. I pressmeddelandet framgår att Trafikverket får i uppdrag att minska kostnaderna för Sydostlänken.

Sydostlänken kommer att bidra till ökad flexibilitet och robusthet i transportsystemet för både gods- och persontrafik och integrerar Blekinge, södra Småland och Skåne i en gemensam arbetsmarknadsregion. Den blir en del av en klimateffektiv transportkorridor för export och import över Östersjön till växande marknader i östra Europa och Asien och ökar regionens och företagens konkurrenskraft. Genom Sydostlänken binder man samman den europeiska transportkorridoren i Sverige med den i Baltikum, vilket ger näringslivet ökade möjligheter. Med en elektrifiering av rälsen till hamnen i Karlshamn skapas nya möjligheter för mer effektiv godstransport mellan norra Sverige och Blekinge.

Sydostlänken är inte bara viktig för näringslivet i Blekinge. Sveriges motståndskraft mot störningar, oavsett var de kommer ifrån, kräver bättre infrastruktur i fler landsändar. En utveckling av banan bidrar till stabiliteten i järnvägssystemet i södra Sverige och underlättar samtidigt på ett avgörande sätt för den ökade handeln till östra Europa och Asien.

Det är av stor vikt att Sydostlänken ses som en nationell angelägenhet och att regeringen tillser att de utlovade satsningarna genomförs.

Vi har sett hur den nuvarande regeringen har stoppat planerade satsningar på järnvägen och skurit ned på järnvägsunderhållet.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Har statsrådet för avsikt att ta bort Sydostlänken ur den nationella planen för transportinfrastruktur?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:549 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:549 Sydostlänken i den nationella planen för transportinfrastruktur

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/23:549 av Heléne Björklund (S)
Sydostlänken i den nationella planen för transportinfrastruktur

Heléne Björklund har frågat mig om jag har för avsikt att ta bort Sydostlänken ur den nationella planen för transportinfrastruktur.

Regeringen uppdrog den 5 april 2023 åt Trafikverket att föreslå vilka objekt som bör få byggstartas år 1–3 (2024–2026) samt vilka objekt som bör få förberedas för byggstart år 4–6 (2027–2029) (LI2023/02221). Trafikverket delredovisade uppdraget den 11 maj 2023 (LI2023/02481). Uppdraget slutredovisades av Trafikverket den 29 september 2023 (LI2023/02481).

För objektet Sydostlänken (Älmhult–Olofström–Karlshamn), elektrifiering och ny bana har kostnaden ökat betydligt sedan regeringen fastställde den nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2022–2033 i juni 2022. Regeringen har därför givit Trafikverket i uppdrag att med beaktande av samhällsekonomiska nyttor identifiera och om möjligt vidta lämpliga kostnadsreducerande åtgärder för objektet. I uppdraget ingår att Trafikverket ska redovisa en ny bedömning av kostnader och eventuella förändringar av nyttor och måluppfyllelse samt förnyade förslag om lämplig byggstartsperiod. Trafikverket ska redovisa uppdraget snarast möjligt, dock senast den 26 april 2024. Regeringen anser att såväl god kostnadskontroll som god framdrift är viktig, dels för att infrastrukturåtgärderna ska vara kostnadseffektiva, dels för att nyttorna ska realiseras genom att åtgärderna färdigställs och öppnas för trafik så snart som möjligt. Regeringen har därför för avsikt att skyndsamt bereda frågan om förslag till byggstart när förnyade underlag har inkommit till Regeringskansliet.

Stockholm den 13 februari 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.