Symmetriskapande åtgärder efter bröstcancer

Skriftlig fråga 2020/21:2447 av Mats Sander (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-07
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Varje år får cirka 9 000 personer i Sverige diagnosen bröstcancer. Operation är ofta en del av lösningen för att bli frisk. En tumör som tas bort behöver inte innebära att hela bröstet tas bort. I en majoritet av fallen görs bröstbevarande reduktionsplastik; storleken på patientens bröst minskas och det friska bröstet opereras så att utseendet matchas.

Det är dock inte alla patienter som vill ha bröstrekonstruktion. En del vill i stället skapa symmetri genom att ta bort båda brösten. Patienter har rätt att välja fritt om det inte finns några fysiska hinder. Symmetriskapande i stället för rekonstruktion kan vara ett skäl som får en patient att må bra för att kunna gå vidare efter en påfrestande sjukdomsperiod.

Otydliga riktlinjer i vården kan göra att valmöjligheterna riskerar att inte bli samma för alla. I riktlinjerna för kirurgiska ingrepp vid bröstcancer skrivs det om bröstrekonstruktion och rekonstruktiv kirurgi. Denna formulering kan leda till olika tolkningar som gör att vissa typer av ingrepp förespråkas. En enkel omformulering till symmetriskapande kirurgi skulle kunna vara en lösning.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan ministern överväga att verka för att det sker en omformulering till symmetriskapande kirurgi?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2447 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/03302 Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2447 av Mats Sander (M) om
Symmetriskapande åtgärder efter bröstcancer

Mats Sander har frågat mig om jag kan överväga att verka för att det sker en omformulering till symmetriskapande kirurgi i riktlinjer för kirurgiska ingrepp vid bröstcancer. 

I syfte att uppnå en god, tillgänglig och jämlik vård vid bröstcancer finns olika former av kunskapsstöd i hälso- och sjukvården. Stöden tas fram av olika aktörer, så som vårdprogram i regionerna och nationella riktlinjer av Socialstyrelsen som är baserade på aktuell forskning och beprövad erfarenhet.

Det finns nationella riktlinjer för bröstcancervård. Riktlinjerna tas fram av Socialstyrelsen genom en särskild modell med meriterade experter och ska fungera som ett stöd vid fördelning av resurser, underlag för beslut om organisation och stöd vid beslut om behandling. Regionala Cancercentrum i samverkan har tagit fram ett nationellt vårdprogram för bröstcancer som följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer. De nationella vårdprogrammen bygger på bästa medicinska kunskap och ger rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter.

Det är upp till Socialstyrelsen som expertmyndigheten och Regionala Cancercentrum i samverkan att överväga behovet av ändrade begrepp och innehåll i vårdprogram och andra kunskapsstöd i hälso- och sjukvården.

Stockholm den 14 april 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.