Till innehåll på sidan

Syriska regeringens övervåld mot befolkningen

Skriftlig fråga 2010/11:486 av Al-Sahlani, Abir (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-06
Anmäld
2011-05-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-05-16
Svar anmält
2011-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 maj

Fråga

2010/11:486 Syriska regeringens övervåld mot befolkningen

av Abir Al-Sahlani (C)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 26 april avrådde UD via sin hemsida från resor till Syrien på grund av det alltmer försämrade säkerhetsläget som uppstått i samband med demonstrationer.

Den syriska regeringen har omringat och isolerat staden Daraa i flera dagar nu och invånarna har inte tillgång till rent vatten eller bröstmjölksersättning. På flera håll i landet har demonstrationerna hårt slagits tillbaka av den syriska armen. Över 100 personer beräknas ha dödats. De skadade får inte uppsöka läkarvård om inte ett intyg från den syriska säkerhetstjänsten visas för sjukhuset.

Situationen i Syrien är mycket allvarlig.

FN:s säkerhetsråd misslyckades att enas om ett uttalande på sitt möte den 27 april.

Min fråga är:

Hur avser utrikesministern att agera för att stoppa Syriens regering från övervåld mot demonstranterna?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:486 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 16 maj

Svar på fråga

2010/11:486 Syriska regeringens övervåld mot befolkningen

Utrikesminister Carl Bildt

Abir Al-Sahlani har frågat mig hur jag avser att agera för att stoppa Syriens regering från övervåld mot demonstranterna.

Europeiska unionen har kraftfullt fördömt våldet mot civila i Syrien. Sverige stöder den oberoende undersökning som FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon har krävt och att humanitärt tillträde ges till Daraa och andra syriska städer.

Situationen i Syrien står högt på EU:s agenda. I samband med de sanktioner som antogs den 9 maj uppmanade EU Syrien att omedelbart sätta stopp för våldet och genomföra omfattande politiska reformer, i syfte att uppnå långsiktig fred och stabilitet i landet. EU:s sanktioner riktas mot totalt 13 personer av dem som anses ha nyckelfunktioner i den syriska regimen och bära ansvar för det våldsamma förtrycket mot den egna befolkningen. EU har beredskap att införa ytterligare sanktioner i ljuset av händelseutvecklingen i landet. Den svenska regeringen stöder detta.

Sverige kommer att fortsätta att verka för tydliga europeiska budskap till den syriska statsledningen om att våldet omedelbart måste upphöra, att politiska reformer måste genomföras utan dröjsmål genom en inkluderande nationell dialog och att åtagandena vad gäller mänskliga rättigheter måste respekteras, inklusive att dödandet av civila och tortyr av frihetsberövade omedelbart upphör samt att politiska fångar och människorättsförsvarare omedelbart släpps fria.

Sverige har bidragit till att FN:s råd för mänskliga rättigheter har fört upp situationen i Syrien på agendan, bland annat genom den specialsession som hölls den 29 april och den resolution som sedermera antogs. Denna resolution uppdrar till högkommissarien för mänskliga rättigheter att genomföra ett besök till Syrien för att inhämta uppgifter om de brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts och återrapportera till rådet redan vid dess möte i juni.

Sverige verkade också tillsammans med ett antal likasinnade stater för att Syriens kandidatur till FN:s råd för mänskliga rättigheter drogs tillbaka. Jag välkomnar att de asiatiska staterna drog tillbaka sitt stöd för den syriska kandidaturen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.