Systematiska förföljelser i Iran

Skriftlig fråga 2021/22:813 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-17
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Zara Mohammadi är en 28-årig lärare och kulturaktivist från iranska Kurdistan och avtjänar sedan den 8 januari 2022 ett femårigt fängelsestraff. Varför då? 

Zara Mohammadi är lärare och har under tio års tid jobbat som volontär, varvid hon har undervisat kurdiska barn genom Nozhins kulturförening. Organisationen organiserar bland annat hemspråksundervisning för kurdiska barn i olika städer i regionen. Hennes engagemang har bland annat resulterat i att hon dömts för att ha bildat grupper och sällskap för att störa den nationella säkerheten. 

Föreningen där Mohammadi är ordförande har officiellt tillstånd från inrikesministeriet och har hållit kurser i kurdiska språket, arrangerat kulturella aktiviteter samt organiserat kampanjer för att hjälpa offer från översvämningarna och behövande under coronapandemin. 

Säkerhetsstyrkan (Ettelaat) arresterade Mohammadi i Sanandaj den 23 maj 2019. Ettelaat anklagade den unga kvinnan för att arbeta med ett kurdiskt oppositionsparti. Under tiden som arresterad har hon pressats till tvångserkännanden. 

Trots att Mohammadi vädjat om en ny rättegång enligt artikel 477 i den iranska islamiska strafflagen fastslog överdomaren i Irans nordvästra Kurdistanprovins nuvarande straff. 

Zara Mohammadi har kämpat för medborgerliga, sociala och kulturella rättigheter för kurderna i Kurdistanprovinsen i sju år och frivilligt undervisat kurdiska barn i deras hemspråk, vilket är varje barns rättighet enligt barnkonventionen. 

Zara Mohammadi är inte ensam; snarare är hennes fall ett av alla de exempel på övergrepp som sker mot etniska och religiösa såväl som andra minoriteter i Iran. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Kommer ministern att uttala sig om det systematiska förtryck som pågår i Iran?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:813 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/00516 / 00862 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:749 av Amineh Kakabaveh (-) Frigivning av politiska fångar i Iran samt kurdernas och andra minoriteters grundläggande mänskliga rättigheter samt fråga 2021/22:813 av Anders Österberg (S) Systematiska förföljelser i Iran

Amineh Kakabaveh har frågat mig om Sverige som enskilt land och inom EU och FN avser driva frågan om Zahra Mohammadi och andra politiska fångars och samvetsfångars frigivning samt frågan om att kurdernas och andra minoriteters grundläggande rättigheter ska respekteras i Iran.

Anders Österberg har frågat mig om jag kommer att uttala mig om det systematiska förtryck som pågår i Iran. Jag besvarar frågorna samlat.

Som jag framfört i flera interpellationsdebatter, och även i svar på flera riksdagsfrågor – bl.a. 3397, 3004, 1871, 1506, och 549 under föregående riksdagsår – är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt. Jag delar frågeställarens djupa oro över situationen, inte minst för etniska och religiösa minoriteter och människorättsförsvarare.

Regeringen lyfter regelbundet dessa frågor i bilaterala kontakter på olika nivåer, inklusive i mina samtal på utrikesministernivå och i egna uttalanden. Vi har också ett nära samarbete med andra länder inom såväl EU som FN, med gemensamma uttalanden och samordnade åtgärder.

Sverige kommer naturligtvis fortsätta ta upp mänskliga rättigheter, inklusive etniska och religiösa minoriteters rättigheter, i vår bilaterala dialog med Iran.

Stockholm den 26 januari 2022

Ann Linde –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.