Systembolagets detaljhandelsmonopol

Skriftlig fråga 2012/13:627 av Olofsson, Eva (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-27
Anmäld
2013-06-27
Besvarad
2013-07-10
Besvarad
2013-07-11
Svar anmält
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga

2012/13:627 Systembolagets detaljhandelsmonopol

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

I medierna har det framkommit att Bergendahlsägda City Gross nu startar försäljning av alkohol till sina kunder trots Systembolagets ensamrätt på försäljning till konsumenter i Sverige. Detta riskerar att urholka den restriktiva svenska alkoholpolitiken genom att äventyra Systembolagets detaljhandelsmonopol.

Det nuvarande oklara rättsläget innebär att dörren är öppen för en mängd aktörer som drivs av vinstintresse – utan hänsyn till de risker som alkoholen för med sig.

Den kommersiella näthandeln med alkohol växer starkt och kan stå för närmare en tredjedel av all alkoholförsäljning till konsumenter om tio år, enligt en aktuell rapport från HUI Research. Redan nu sker en explosionsartad ökning av aggressiv och uppsökande alkoholreklam som driver på försäljning och konsumtion. Nyligen bildades en svensk branschförening för nätvinhandlare. Detta sker genom att företag som vill tjäna pengar på vinförsäljning spekulerar i alkohollagens otydlighet när det gäller var gränsen går mellan å ena sidan privatpersoners rätt till privatinförsel och å andra sidan detaljhandeln.

Jag vill med anledning av vad som anförts ovan fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att slå vakt om Systembolagets detaljhandelsmonopol och en restriktiv alkoholpolitik?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:627 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 10 juli

Svar på fråga

2012/13:627 Systembolagets detaljhandelsmonopol

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig vad jag avser att göra för att slå vakt om Systembolagets detaljhandelsmonopol och en restriktiv alkoholpolitik.

Låt mig först slå fast att vi har tydliga regler kring distanshandel av alkohol. Köparen i Sverige ska vara en privatperson och alkoholvarorna ska transporteras direkt till köparen från ett annat EU-land. Vid distansförsäljning ska säljaren betala alkoholskatt i Sverige och säljaren ska ställa säkerhet för skattens betalning. Om säljaren inte har ställt säkerhet blir beställaren skyldig att betala alkoholskatten i stället för säljaren. Enligt alkohollagen är det olagligt att överlämna alkohol till någon som är minderårig varför den som levererar varorna har en skyldighet att kontrollera åldern.

Reglerna som har tagits fram syftar till att göra det möjligt för en enskild person att kunna beställa alkoholprodukter, som kanske inte finns i Systembolagets utbud, från ett annat EU-land. Det är därför med oro som jag också noterat den ökade marknadsföringen av alkohol i olika medier.

Det är mot den bakgrunden som jag har gett en särskild utredare i uppgift att

·       göra en kartläggning av omfattningen, inriktningen och formerna av sådan marknadsföring av alkoholdrycker som riktar sig till konsumenter,

·       kartlägga i vilken omfattning barn och ungdomar exponeras för marknadsföring av alkoholdrycker och tobak via digitala medier och tv (inklusive beställ-tv) samt klarlägga vilka metoder som används,

·       mot bakgrund av den tekniska utvecklingen analysera förutsättningarna för att bedriva central tillsyn av gällande regler för marknadsföringen av alkoholdrycker och tobak och vid behov lämna förslag, inklusive författningsförslag, på hur den centrala tillsynen kan effektiviseras, och

·       för samtliga aktörer som bedriver e-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsumenter utreda hur tillsyn av e-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsumenter bör bedrivas och om ålderskontrollen behöver säkerställas och lämna nödvändiga författningsförslag.

Resultatet av denna utredning överlämnades till mig i går och jag kommer nu att noga överväga de förslag som lämnades och vid behov återkomma till riksdagen med lagförslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.