Systembolagets service i glesbygd

Skriftlig fråga 2008/09:1100 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-22
Besvarad
2009-08-05
Svar anmält
2009-08-13
Anmäld
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 juli

Fråga

2008/09:1100 Systembolagets service i glesbygd

av Rolf Gunnarsson (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Systembolaget har en rad så kallade utlämningsställen runt om i landet, på mindre orter där man har långt till Systembolagets butiker. Dessa utlämningsställen har oftast en bra service, och den service som man utför åt Systembolaget är också en viktig inkomstkälla för den butik, affär eller annan inrättning som svarar för denna service.

Men nu har Systembolaget infört klart försämrad service för alla som nyttjar denna glesbygdsservice. Många i mitt hemlän Dalarna har hört av sig och berättat om den stora försämring som skett genom nya långa leveranstider.

Jag testade själv dessa uppgifter om försämringarna genom att gå in på Konsum i Idre i norra Dalarna. Det var en söndag, och om jag skulle ha gjort en beställning hade jag fått mina varor först på torsdagen.

Systembolaget driver en monopolverksamhet – då har man också skyldighet att ha en bra service. Det kan man inte säga att Systembolaget har genom den nu genomförda försämringen. Även om försämringen är tillfällig är det en försämring av servicen för gles- och landsbygden.

Med anledning av det anförda vill jag fråga statsrådet vilka initiativ hon avser att ta i frågan.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1100 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 5 augusti

Svar på fråga

2008/09:1100 Systembolagets service i glesbygd

Statsrådet Maria Larsson

Rolf Gunnarsson har frågat mig om jag avser att ta initiativ avseende Systembolagets service i glesbygd.

Systembolagets uppgift, att med ensamrätt sälja alkoholdrycker till allmänheten, syftar till att skydda folkhälsan genom att begränsa tillgängligheten till alkoholdrycker, bland annat genom kontroll av butiksnätet, öppettider och försäljningsregler (exempelvis ålderskontroller). En central del i uppdraget är att ge samtliga medborgare god service, oavsett var de bor i Sverige. Systembolaget har ca 520 ombud på mindre orter där kundunderlag för egen butik saknas. I dag svarar ombuden för ca 1 procent av Systembolagets omsättning. Försäljningen i butik står alltså för 99 procent av bolagets omsättning.

Ombuden lagerför inga varor utan tar endast hem varor efter kundens beställning. Försäljningsreglerna för ombuden är desamma som för systembutikerna, vilket bland annat innebär att utlämning av beställda varor får ske endast under samma tider som systembutikerna har öppet.

Under 2008 förändrade Systembolaget ombudsverksamheten med syfte att förbättra glesbygdskundernas tillgång till ett bredare sortiment. Tidigare fick ombuden sin leverans från den närmaste systembutiken och var då hänvisade till den butikens ofta begränsade sortiment. I dag levererar Systembolaget i stället från två centrala depåer, vilket innebär att ombudskunderna får tillgång till hela Systembolagets sortiment.

Beställningsmönstret hos Systembolagets ombudskunder ser olika ut under olika perioder av året. På sommaren ökar beställningarna hos de ”kustnära” ombuden och på vintern ökar beställningarna hos de ”fjällnära” ombuden. För att kvalitetssäkra leveranserna till samtliga ombudskunder anpassar Systembolaget antalet leveranstillfällen per vecka och säsong. Det innebär att ombud har olika antal leveranstillfällen olika veckor beroende på försäljningsvolym. Ett ombud kan få leverans från en till fyra gånger per vecka. Merparten av ombuden har fortfarande två till tre dagars leveranstid från ombudskundens beställning till levererad vara.

Jag vill framhålla att detta är en fråga för bolaget, men eftersom jag fäster mycket stor vikt vid bolagets roll att skydda folkhälsan och även vid dess serviceuppdrag kommer jag att nogsamt följa utvecklingen av Systembolagets service i glesbygd, liksom andra frågor inom området, för att försäkra mig om att bolaget uppfyller de krav som ägaren ställer i ägardirektivet och avtalet med bolaget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.