Tågstopp på grund av kopparstölder

Skriftlig fråga 2020/21:551 av Mats Sander (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-18
Överlämnad
2020-11-18
Anmäld
2020-11-19
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Stopp i tågtrafiken har tyvärr blivit vardag i Skåne. Detta beror ofta på återkommande kopparstölder på järnvägen. Personal från Trafikverket engageras, och människor försenas i sin vardag till och från arbetet och hem för att hämta barn efter skola och barnomsorg.

All trafik på den drabbade tågbanan tvingas ledas om. Trafikledningarna levererar tidsprognoser lång tid efter händelserna. Sedan vidtar långvariga arbeten för att kunna återupprätta trafiken. Det blir svårt att planera sin vardag för dem som tågpendlar.

Dessa tågstopp är helt onödiga och drabbar människor då förseningar till, och ibland hel frånvaro från, arbetet oftast innebär löneavdrag. I de fall ersättningstrafik erbjuds sker detta ofta under former som under pågående covid-19-pandemi upplevs som otrygga.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson lyder därför:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att stoppa kopparstölderna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:551 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:551 av Mats Sander (S)
Tågstopp på grund av kopparstölder

Mats Sander har frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vilka åtgärder han avser att vidta för att stoppa kopparstölderna.

Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Höga metallpriser bidrar till att kopparstölder sker på järnvägen. Stölderna utgör ett stort problem för järnvägstrafiken med driftstopp och höga kostnader som följd, och inte minst medför stölderna säkerhetsrisker.

Regeringen har varit tydlig med att organiserade tillgreppsbrott ska minska. En tillgänglig polis, ett starkt rättsväsende, en god myndighetssamverkan men också ändamålsenlig lagstiftning kan bidra till att alla former av brottslighet bekämpas. Polisens brottsbekämpande arbete är av betydelse även för detta specifika brottsfenomen. Brottsbekämpningen får nu en rejäl skjuts framåt genom regeringens stora utbyggnad av polisen. Regeringen har satt målet att det år 2024 ska finnas 10 000 fler polisanställda jämfört med 2016. Vid halvårsskiftet i år nådde vi halvvägs dit. Nu ökar också takten. Nyligen anställdes nästan 600 nyexaminerade poliser och nästa år förväntas ytterligare 1400 anställas. Samtidigt har vi omkring 3000 studenter som nu går polisutbildningen och kommer att komma ut i verksamheten under de kommande åren.

Problemet med metallstölder finns i hela västvärlden. Mycket talar för att det är internationella brottsnätverk som opererar över stora delar av Europa som begår de flesta metallstölderna. Den 8 februari 2018 gav regeringen Polismyndigheten i uppdrag att öka förmågan att bekämpa organiserad tillgreppsbrottslighet som begås av internationella brottsnätverk. Polismyndigheten har därefter vidtagit ett flertal åtgärder i syfte att förstärka och utveckla sin förmåga att bekämpa internationella brottsnätverk.

Som en del i det brottsbekämpande arbetet medverkar Polismyndigheten även i nätverk och samarbeten med Trafikverket, järnvägsföretag, entreprenörer och andra företag och myndigheter i syfte att minska kopparstölderna. Vid sidan av Polismyndighetens arbete pågår andra förebyggande åtgärder i syfte att minska tillgängligheten på koppar. Trafikverket vidtar ett flertal åtgärder, bland annat stöldskyddsmärkning och insatser för att minska användandet av koppar och för att göra anläggningar mindre tillgängliga för utomstående. Återvinningsindustrierna har på eget initiativ infört kontantförbud, vilket försvårar möjligheten att sälja godset vidare. Arbetet har varit framgångsrikt och antalet stölder har minskat kraftigt.

Regeringen har således vidtagit ett stort antal åtgärder för att förstärka såväl det brottsförebyggande som det brottsbekämpande arbetet. Regeringens arbete fortsätter med oförminskad kraft.

Stockholm den 2 december 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.