tågtrafiken i Mälardalen

Skriftlig fråga 2004/05:59 av Berlin, Christina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-24
Anmäld
2004-09-28
Besvarad
2004-10-06
Svar anmält
2004-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 september

Fråga 2004/05:59

av Christina Berlin (fp) till statsrådet Ulrica Messing om tågtrafiken i Mälardalen

Svealandsbanan invigdes med pompa och ståt i juni 1997, med stora förväntningar att förkorta restiden för alla pendlare i regionen. Nu råder ett utbrett missnöje med kollektivtrafiken i Mälardalen. Resenärer från till exempel Eskilstunaregionen, med orter som Eskilstuna, Strängnäs, Nykvarn och Södertälje, kan inte åka till Arlanda utan tågbyte.

Tågresorna blir onödigt tidsödande och obekväma, i den mån de alls är möjliga. Turtätheten i järnvägstrafiken har starkt försämrats på sistone. Dessa olägenheter leder till att många måste färdas med bil, varigenom trafikproblem uppstår samt miljön och samhällsekonomin tar skada.

Jag vill fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra kollektivtrafiken så, att den blir ett attraktivt och självklart förstahandsval för resenärerna i regionen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:59 besvarad av

den 6 oktober

Svar på fråga 2004/05:59 om tågtrafiken i Mälardalen

Statsrådet Ulrica Messing

Christina Berlin har frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra kollektivtrafiken så att den blir ett attraktivt och självklart förstahandsval för resenärerna i regionen. Bakgrunden till frågan är att resenärer från till exempel Eskilstunaregionen inte kan åka till Arlanda utan tågbyte.

Tågtrafik över länsgränserna ska enligt riksdagens transportpolitiska beslut från 1998 i första hand utföras på kommersiella villkor och normalt har då SJ AB ensamrätt att bedriva denna trafik. Om trafiken inte är lönsam men ändå anses vara transportpolitiskt motiverad kan den upphandlas av Rikstrafiken. Samarbete över länsgränserna mellan trafikhuvudmännen kan också förekomma för att tillmötesgå transportbehov inom större regioner än länen.

Oavsett om trafiken drivs av SJ AB, av de berörda trafikhuvudmännen eller av ett järnvägsföretag efter upphandling av Rikstrafiken saknar jag möjligheter att direkt påverka detaljer som turtäthet, tågbyten och tågstopp. Däremot har jag noterat att det finns förslag från såväl Kollektivtrafikkommittén som Järnvägsutredningen som uppmuntrar till utökat samarbete över länsgränserna för att underlätta arbets- och skolpendling. Inom Näringsdepartementet pågår därför arbete med att utifrån remissbehandlingen av de båda utredningarna se hur man kan gå vidare med förslagen. Det slutliga ställningstagandet kommer att presenteras i en transportpolitisk proposition som jag har för avsikt att lägga fram under 2005.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.