Till innehåll på sidan

Taxinäringen i Stockholm och trängselskatten

Skriftlig fråga 2006/07:1514 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-02
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-16
Svar anmält
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 augusti

Fråga

2006/07:1514 Taxinäringen i Stockholm och trängselskatten

av Birgitta Eriksson (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Under det gröna trängselskatteförsöket var taxi i Stockholm befriad från trängselskatt. Den nya, borgerliga blå trängselskatten kommer att tas ut även från taxinäringen, och frågan är vem som ska betala denna ökade kostnad. Taxibilar används som komplement till kollektivtrafiken av personer som frivilligt eller av ekonomiska skäl valt bort att äga en egen bil. Taxi används också av äldre vars rörlighet minskat och inom färdtjänst.

Taxinäringen får genom trängselskatten en ökad kostnad som kommer att läggas på priset och betalas av kunderna eller konsumenterna. Som ovan konstaterats finns det bland konsumenterna många med lägre betalningsförmåga, inte minst äldre och funktionshindrade.

Kommer statsrådet att ta något initiativ för att främja de svagare konsumenternas intresse av att kunna åka taxi i Stockholm?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1514 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 16 augusti

Svar på fråga

2006/07:1514 Taxinäringen i Stockholm och trängselskatten

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Birgitta Eriksson har frågat mig om jag som konsumentminister kommer att ta något initiativ för att främja de svagare konsumenternas intresse av att kunna åka taxi i Stockholm. Frågan är ställd mot bakgrund av att taxinäringen i Stockholm har fått ökade kostnader i samband med trängselskattens införande.

Såvitt jag känner till har en del taxibolag i Stockholm valt att kompensera sina ökade utgifter med marginella höjningar av priserna på taxiresor. I Sverige har vi en konkurrensutsatt taximarknad med fri prissättning vilket gör att regeringen inte har möjlighet att gå in och styra prissättningen. En effektiv konkurrens är till nytta för konsumenterna, även de ekonomiskt svaga, både vad gäller bättre priser och högre kvalitet samt nya varor och tjänster.

Alla typer av avgifter drabbar främst konsumenter med lägre betalningsförmåga; trängselskatten i sig, höjda biljettpriser på kollektivtrafiken etcetera. Många av dessa konsumenter nyttjar dock inte taxi som ett vanligt alternativ till kollektivtrafiken.

Utgångspunkten för trängselskatten är att alla bilar som passerar betalstationerna också ska betala trängselskatt. Alla bilar som kör in i och ut ur det skattebelagda området ger upphov till trängsel och försämrar luftkvaliteten. Under försöket med trängselskatt undantogs dock bilar som utförde kollektiva transporter eller ansågs mindre miljöförstörande.

I samband med återinförandet av trängselskatten bedömde regeringen att undantaget för taxibilar inte längre är motiverat. Även om taxi anses vara kollektivtrafik transporterar taxibilar oftast bara en eller ett fåtal personer åt gången. Den trängsel och de föroreningar som taxibilar orsakar är inte heller mindre än vad som orsakas av andra bilar.

Regeringen gjorde också bedömningen att under vissa förutsättningar göra trängselskatten avdragsgill för både företag och privatpersoner. Det innebär att taxibolagen har möjlighet att dra av trängselskatten som en kostnad vid inkomstbeskattningen.

Vad gäller de konsumenter med lägre betalningsförmåga, där Birgitta Eriksson särskilt pekar ut äldre och funktionshindrade, hänvisar jag till Åsa Torstenssons svar på hennes fråga 2006/07:1513, Ökade kostnader för äldres och funktionshindrades färdtjänst i Stockholm.

Mot denna samlade bakgrund avser jag för närvarande inte att vidta några åtgärder i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.