Temporär trafikplikt

Skriftlig fråga 2023/24:760 av Anette Rangdag (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-21
Överlämnad
2024-03-22
Anmäld
2024-04-02
Svarsdatum
2024-04-03
Sista svarsdatum
2024-04-03
Besvarad
2024-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

När pandemin slog till försvann Karlstad Airports sista reguljära flyglinje och varken Stockholmsflyget eller någon annan flyglinje har återupptagits. Det är därför välkommet att Peter Norman i sin utredning Statens ansvar för det svenska flygplatssystemet (Ds 2023:3) föreslår att en ny flyglinje med allmän trafikplikt inrättas mellan Karlstad och Arlanda, men först från oktober 2027. Det är en lång tid för kommunen och det lokala näringslivet som har stora behov av bra tillgång till tidskritiska resor och transporter över långa avstånd.

Samtidigt föreslår Norman att de kommunala och regionala myndigheterna bör ges möjlighet att finansiera ett kompletterat utbud, utöver det utbud av flyglinjer som följer av det statliga åtagandet, så länge det sammantaget ryms inom bestämmelserna enligt EU:s lufttrafikförordning.

Jag är medveten om att statsrådet inte kan ta ställning i enskilda ärenden, men då även andra kommuner och regioner kan tänkas stå inför liknande utmaningar vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ till temporär trafikplikt enligt pandemimodell eller några andra initiativ för att komplettera utbudet av flyglinjer?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:760 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:760 Temporär trafikplikt

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:759 av Anette Rangdag (SD) Kompletterande utbud av flyglinjer, fråga 2023/24:760 av Anette Rangdag (SD) Temporär trafikplikt och fråga 2023/24:761 av Anette Rangdag (SD) Upphandling med kravspecifikation på flygoperatör
 

Anette Rangdag har ställt frågor till mig om allmän trafikplikt och upphandling av flygtrafik. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Jag vill inledningsvis tacka Anette Rangdag för hennes engagemang i frågan. Jag delar Anette Rangdags uppfattning om de regionala flygplatsernas betydelse. Ett väl fungerande, långsiktigt hållbart och tillförlitligt transportsystem, där alla trafikslag utvecklas och bidrar till de transportpolitiska målen, är en förutsättning för att hela Sverige ska fungera. Villkoren för att kunna leva, bo och verka i hela landet behöver förbättras.

Sverige är ett avlångt land som ligger i utkanten av Europa. Avstånden är stora såväl inom landet som till destinationer och områden som är viktiga för svenskt näringsliv. Flyget spelar därför en viktig roll genom att erbjuda snabba transporter som överbryggar stora fysiska avstånd. Mot den bakgrunden har de icke-statliga flygplatserna efter regeringens förslag tillförts ett permanent årligt tillskott på 107 miljoner kronor från och med i år.

Utgångspunkten för regeringen är att den regelbundna linjetrafiken ska bedrivas på kommersiella villkor. I vissa fall är det dock inte möjligt att bedriva kommersiellt bärkraftig och regelbunden flygtrafik. Det kan i dessa situationer finnas behov av att inrätta flyglinjer med allmän trafikplikt för att säkerställa olika regioners tillgänglighet till Sveriges huvudstad. För detta arbete är Trafikverket ansvarig myndighet. Trafikverket använder sig bl.a. av en tillgänglighetsmodell till stöd för att göra bedömningar vad gäller vilka sträckor som bör beläggas med allmän trafikplikt.

Den 15 februari 2023 redovisade en s.k. bokstavsutredare promemorian Statens ansvar för det svenska flygplatssystemet – för tillgänglighet och beredskap (Ds 2023:3). Promemorian innehåller flera förslag för att stärka den nationella flygtrafiken. Bland annat föreslår utredaren att de kommunala och regionala myndigheterna ska ges möjlighet att komplettera det statliga utbudet av flyglinjer, under förutsättning att kommunerna och regionerna finansierar detta samt att det sker i enlighet med EU:s lufttrafikförordning.

Vad gäller möjligheten att ställa olika krav vid upphandling av allmän trafikplikt, gavs Trafikverket exempelvis ett uppdrag i myndighetens regleringsbrev för 2023 att se över möjligheten att ställa krav på elflyg i samband med sådan upphandling enligt gällande regelverk och upphandlingsprocess. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 31 maj 2024.

Inom Regeringskansliet pågår för närvarande ett arbete med att utvärdera de olika förslagen i utredningen däribland förslaget om att kommuner och regioner ska ges möjlighet till ett ökat inflytande avseende linjer med allmän trafikplikt. Vidare får vi avvakta Trafikverkets redovisning av uppdraget om kravställande vid upphandling av allmän trafikplikt. Regeringen avser att återkomma i dessa frågor.

Stockholm den 3 april 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.