Tillgängliga geodata

Skriftlig fråga 2022/23:331 av Alireza Akhondi (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-10
Överlämnad
2023-02-10
Anmäld
2023-02-14
Svarsdatum
2023-02-22
Sista svarsdatum
2023-02-22
Besvarad
2023-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Riksdagen beslutade i februari 2021, på förslag av utskottet, om ett tillkännagivande om att regeringen bör möjliggöra att ytterligare geodata från bland annat Lantmäteriet blir tillgängliga i största möjliga mån för både myndigheter och allmänheten. Enligt tillkännagivandet bör regeringen också så snart som möjligt återkomma med förslag på lämpliga finansieringslösningar. Också därefter har statsrådets eget parti fortsatt driva frågan i riksdagen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att uppnå syftet som beskrivs i ovan nämnda tillkännagivande?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:331 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2022/23:331 av Alireza Akhondi (C)
Tillgängliga geodata

Alireza Akhondi har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att ytterligare geodata ska bli tillgängliga för myndigheter och allmänhet i enlighet med det tillkännagivande som riksdagen beslutade i februari 2021.

Europeiska kommissionen har beslutat en genomförandeförordning om fastställande av en förteckning över särskilda värdefulla dataset och arrangemangen för offentliggörande och vidareutnyttjande av dessa. Förordningen, som trädde i kraft den 9 februari i år, ställer krav på att en stor mängd geodata, som bl.a. produceras hos Lantmäteriet, Bolagsverket, Statistiska centralbyrån och Statens meteorologiska och hydrologiska institut ska bli tillgängliga avgiftsfritt för såväl myndigheter som allmänhet. Förordningen ska börja tillämpas senast 16 månader efter publiceringen, men medlemsstaterna ges även en möjlighet till undantag med upp till två år från kravet på avgiftsfrihet, för att myndigheterna ska ges tillräckligt med omställningstid. Det pågår en analys inom Regeringskansliet av hur det svenska genomförandet ska ske.

Det pågår även ett flertal andra arbeten och initiativ för att öka tillgängligheten till geodata, såväl från Lantmäteriet som från andra geodataproducenter.

Lantmäteriet har haft regeringens uppdrag att etablera den Nationella geodataplattformen, NGP, vars syfte är att på ett samlat sätt tillgängliggöra geodata som ingår i samhällsbyggnadsprocessen. Utvecklingen av NGP fortgår och landets kommuner har på ett föredömligt sätt inlett arbetet med att tillgängliggöra sina detaljplaner nationellt. Fler datamängder kommer att tillkomma allt eftersom, från olika dataproducenter, t.ex. Sveriges geologiska undersökning, Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket och Trafikverket.

Regeringen står bakom dessa initiativ, som bidrar till att Sverige ska använda digitaliseringens möjligheter.

Stockholm den 22 februari 2023

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.