Tillsyn av katter

Skriftlig fråga 2005/06:107 av Johansson, Jan Emanuel (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-12
Anmäld
2005-10-12
Besvarad
2005-10-19
Svar anmält
2005-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 oktober

Fråga 2005/06:107 av Jan Emanuel Johansson (s) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Tillsyn av katter

Sverige har i dag stora problem med både lösa och förvildade katter vilka springer lösa utan tillsyn. Försök har tidigare gjorts att införa obligatorisk märkning, vilket inte vunnit gehör. Antalet katter i Sverige uppgår till minst 1,2 miljoner, vilket gör katten till vårt vanligaste sällskapsdjur. Kommunerna ska svara för den lokala tillsynen, men uppgiften synes omöjlig. Kommunerna känner sig maktlösa och det leder till att djurskyddet och tillsynen är under all kritik. Anledningen till detta är att det inte finns krav på märkning av katter och att det inte skett en uppdatering av lagen om tillsyn av hund och katt sedan 1943. På grund av detta kan kommunerna inte kontrollera efterlevnaden av de förelägganden som riktar sig till kattägarna. Kattungar föds okontrollerat. Katterna lider periodvis brist på både mat, vatten och tillsyn och somliga dör undernärda eller i sjukdomar. Det stora antalet ägarlösa och lättvindigt ägda katterna utgör ett stort djurskyddsproblem. Därtill kommer den samhällsekonomiska aspekten där länsstyrelser, kommuner och polismyndigheter får ägna tid och kraft åt rena kattärenden.

Veterinärförbundet har tillsammans med Jordbruksverkets djurskyddsråd påtalat detta problem och anser att en kattansvarsutredning borde komma till stånd. Därigenom kunde hela problematiken belysas och en helhetslösning uppnås. En översyn av tillsynslagstiftningen är bra, vilket jordbruksministern också ställt sig välvillig till, men det är enligt min mening inte nog. Det är angeläget att en utredning kommer till stånd där både ansvarsfrågor och tillsynsfrågor belyses på ett grundligt sätt vad gäller lag, kattägare och myndigheter så att det inte råder några oklarheter om vad som gäller.

Jag vill därför fråga jordbruksministern om hon avser att medverka till att en sådan utredning kommer till stånd.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:107 besvarad av

den 19 oktober

Svar på fråga 2005/06:107 om tillsyn av katter

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Jan Emanuel Johansson har frågat mig om jag avser att medverka till att en utredning kommer till stånd som belyser både ansvarsfrågor och tillsynsfrågor på ett grundligt sätt vad gäller lag, kattägare och myndigheter.

Det är olyckligt när katter lämnas utan tillsyn och jag vill understryka att man som kattägare har ett dubbelt ansvar för sitt djur. Dels ett djurskyddsmässigt ansvar enligt djurskyddslagen, dels ett ägarmässigt ansvar enligt lagen om tillsyn över hundar och katter. Tillsynslagen har ändrats ett flertal gånger sedan den tillkom år 1943. Ursprungligen omfattade den endast hundar men år 1988 utvidgades den till att omfatta även katter. Sedan dess finns det en lagstadgad skyldighet för en kattägare att hålla sin katt under sådan tillsyn som behövs @ med hänsyn till kattens natur och övriga omständigheter @ för att förebygga att katten orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

För närvarande är det obligatoriskt att märka och registrera hundar men något motsvarande obligatorium gäller inte för katter. Många ansvarstagande kattägare märker dock sina katter redan i dag.

Regeringen har uppdragit åt Djurskyddsmyndigheten att utreda vissa frågor om efterlevnaden av lagen om märkning och registrering av hundar. Uppdraget omfattar även att undersöka hur många katter som märks och med vilken metod, att analysera orsakerna till en eventuell låg efterlevnad av märkningskravet för hund samt att lämna förslag till hur efterlevnaden av märkningskravet kan öka. Djurskyddsmyndigheten ska redovisa sitt uppdrag den 15 december 2005. Jag vill avvakta Djurskyddsmyndighetens redovisning av uppdraget innan jag tar ställning till vilka fortsatta åtgärder som bör vidtas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.