Tillsynen av försäkringsläkare

Skriftlig fråga 2005/06:1176 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-10
Anmäld
2006-03-10
Besvarad
2006-03-15
Svar anmält
2006-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 mars

Fråga 2005/06:1176 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Tillsynen av försäkringsläkare

Vänsterpartiet har länge lyft fram behovet av ökad granskning av försäkringsläkares arbete och roll, en fråga som även detta riksdagsår har aktualiserats i flera motioner. Som svar på dessa skriver socialförsäkringsutskottet i betänkande (bet. 2005/06:SfU1): Socialstyrelsen kom den 20 januari 2004 med en utredningsrapport, Tillsyn över försäkringsläkare, med anledning av ett regeringsuppdrag. I rapporten anges att beträffande ärenden hos Försäkringskassan finns redan i dag en möjlighet att inom ramen för domstolsprövning av förvaltningsbesvär begära prövning hos Socialstyrelsens rättsliga råd. I rapporten görs bedömningen att möjligheten till en oberoende expertvärdering av försäkringsläkarnas medicinska bedömningar är ett bättre alternativ än att läkarna ställs under Socialstyrelsens tillsyn. Utskottet, som fortfarande anser att frågan om en förändring av tillsynen av försäkringsläkarna är komplicerad, vill peka på det angelägna i att frågan nu får en lösning. Utskottet utgår från att regeringen överväger en förändring av systemet och inom kort återkommer med förslag.

Min fråga till statsrådet Hans Karlsson är:

Vilka åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta för att lösa frågan om tillsyn av försäkringsläkare?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1176 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 2005/06:1176 om tillsynen av försäkringsläkare

Statsrådet Hans Karlsson

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag har för avsikt att vidta för att lösa frågan om tillsyn av försäkringsläkare.

Försäkringsläkarens roll har diskuterats under många år. Bland annat har framförts från försäkrade att det är svårt att förstå hur en läkare kan uttala sig om deras sjukdom, symtom och arbetsförmåga utan att ha undersökt dem eller ens talat med dem. Regeringen ansåg mot den bakgrunden att försäkringsläkarens roll behövde tydliggöras och stärkas på ett sådant sätt att det klart framgår att denne är Försäkringskassans expert och rådgivare i medicinska frågor som ska bedöma den försäkrades medicinska situation utifrån det medicinska underlag som Försäkringskassan har tillgång till. Försäkringsläkaren ska inte heller själv undersöka eller behandla den försäkrade. Detta framgick bland annat av den proposition (prop. 1994/95:147) som låg till grund för de förändringar om bättre beslutsunderlag som infördes från och med oktober månad 1995. Riksdagen biföll regeringens förslag om att försäkringsläkare även fortsättningsvis ska finnas och vara kassans expert och rådgivare i medicinska frågor. Detta synsätt gäller fortfarande och har senare även redovisats i regeringens proposition Förändringar inom sjukförsäkringen för ökad hälsa i arbetslivet (prop. 2002/03:89).

Försäkringsläkaren är en av Försäkringskassan anställd tjänsteman och omfattas således av de regler som gäller för sådana. Däremot står försäkringsläkaren i sin egenskap av försäkringsläkare inte under Socialstyrelsens tillsyn. Hos Försäkringskassan har försäkringsläkaren således en rådgivande funktion i medicinska frågor. Frågor om rätten till ersättning fattas av kassans handläggande tjänstemän eller av en socialförsäkringsnämnd. Redan Tillsynsutredningen konstaterade i sitt betänkande (SOU 1991:63) att om försäkringsläkare (dåvarande förtroendeläkare) skulle omfattas av tillsynslagen skulle detta innebära en utvidgning av lagens tillämpningsområde helt vid sidan av lagens huvudsyfte. Socialstyrelsen föreslår i en rapport från januari 2004 inte någon förändring i denna fråga utan framhåller att en prövning redan i dag kan ske inom ramen för domstolsprövningen vid förvaltningsbesvär.

Regeringen har därefter beslutat att ge Socialstyrelsen och Försäkringskassan i uppdrag att utforma och komma med förslag om en mer kvalitetssäkrad, enhetlig och rättssäker sjukskrivningsprocess. I uppdraget ingår bland annat att precisera hur den medicinska sakkunskapen i ökad utsträckning ska kunna användas även i administrativa sammanhang och samtidigt se över hur rättssäkerheten för de försäkrade ska säkerställas. Det innebär bland annat att man ser över försäkringsläkarnas roll i syfte att öka kvaliteten i sjukskrivningsprocessen. Uppdraget togs fram i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna.

Regeringen har inte för avsikt att för närvarande ytterligare utreda det nuvarande systemet med försäkringsläkare vid Försäkringskassan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.