Till innehåll på sidan

Tillträde till offentliga miljöer för assistanshundar

Skriftlig fråga 2013/14:73 av Olofsson, Eva (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-24
Anmäld
2013-10-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-11-13
Besvarad
2013-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2013/14:73 Tillträde till offentliga miljöer för assistanshundar

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Tillträde för hundar i offentliga miljöer regleras i kommunernas allmänna lokala ordningsstadgar. Sedan lång tid tillbaka är ledarhundar undantagna från dessa stadgar och har därmed i princip fritt tillträde till alla offentliga miljöer. Många kommuner likställer service- och signalhundar med ledarhundar i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna. Det är dock 77 kommuner i landet som ännu inte ändrat sina allmänna lokala ordningsföreskrifter, utan de har fortfarande bara undantag för ledarhundar, vilket således inte ger tillgång för övriga assistanshundar. Även tillgängligheten till allmänna kommunikationer, flyg, färdtjänst och taxi skiftar.

Ledarhunden är väl etablerad i samhället sedan många år, men hundar kan ge stöd även vid andra funktionsnedsättningar, såsom servicehundar för fysiska funktionshinder, signalhundar vid hörselnedsättningar samt alarmerande servicehundar vid till exempel diabetes eller epilepsi.

Genom att jämställa alla assistanshundar, det vill säga ledarhundar, servicehundar, signalhundar och alarmerande servicehundar, såsom diabeteshundar och epilepsihundar, skulle man underlätta vardagen för personer med funktionsnedsättning och göra det lättare för dem att ta aktiv del av samhällslivet. Ett sätt att lösa problemet kan vara en lag som reglerar var och hur assistanshundar får tillträde. Det skulle skapa tydlighet och enhetlighet över hela landet.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att assistanshundsförare tillsammans med sina hundar ska få tillträde till offentliga miljöer?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:73 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 13 november

Svar på fråga

2013/14:73 Tillträde till offentliga miljöer för assistanshundar

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att assistanshundförare tillsammans med sina hundar ska få tillträde till offentliga miljöer?

Det är fler kommuner som undantar ledarhundar än övriga typer av assistanshundarfrån de lokala ordningsstadgarna. I detta sammanhang vill jag dock nämna att det skett en positiv utveckling de senaste åren. Allt fler kommuner likställer övriga assistanshundar med ledarhundar i sina lokala ordningsstadgar vilket troligtvis hänger ihop med att assistanshundar blir allt mer känt och erkänt som hjälpmedel. Eva Olofsson nämner i sin fråga att det är 77 kommuner som i dag fortfarande inte likställt övriga assistanshundar med ledarhundar i de lokala ordningsstadgarna. År 2008 var motsvarande siffra 175 kommuner.

När det gäller frågan om åtgärder vill jag lyfta fram att regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett lagförslag om bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning som en form av diskriminering. Redan i dag finns dock ett visst skydd mot diskriminering på grund av funktionshinder i diskrimineringslagen. Personer med funktionsnedsättning och som använder ledarhund eller assistanshund skyddas av förbudet. Skyddet gäller bl.a. vid tillhandahållande av varor och tjänster. Diskrimineringsombudsmannen, som har tillsyn över diskrimineringslagen, tar emot och utreder anmälningar om diskriminering. Jag vill också framhålla att Integrationsministern svarat på en liknande fråga; 2012/13:564 av Catharina Bråkenhielm om tillträde för hundar i offentliga miljöer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.