Till innehåll på sidan

tillverkningsindustrins behov av billig elkraft

Skriftlig fråga 2004/05:443 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-25
Anmäld
2004-11-25
Besvarad
2004-12-01
Besvarad
2004-12-02
Svar anmält
2004-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga 2004/05:443

av Bertil Kjellberg (m) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om tillverkningsindustrins behov av billig elkraft

Tillgången på billig elkraft har en avgörande betydelse för svensk tillverkningsindustris konkurrenskraft. Tillverkningsindustrin, såsom skogsindustrin, stålverken och den kemiska industrin står för huvuddelen av det svenska exportnettot. Även om den i dag inte har lika stor betydelse för arbetstillfällena som tidigare, så har den en avgörande betydelse för företagandet på de orter där den finns. Denna tunga basindustri försörjer också ett stort antal underleverantörer i sitt omland, såsom mekaniska verkstäder, byggföretag, åkare och IT-företag. Historiskt har den svenska tillverkningsindustrin kunnat kompensera avståndet till marknaden och höga lönekostnader, med god tillgång på billig elkraft.

Under de senaste tjugofem åren har en orealistisk energipolitik bedrivits, som haft kärnkraftens avveckling som sitt främsta mål. Förhoppningen har varit att ersätta den avvecklade kärnkraftselen med el producerad av förnyelsebara energikällor. Det har nu efter tjugofem år visat sig att från att ha varit en nettoexportör av elkraft har Sverige blivit en nettoimportör. Den felaktiga energipolitiken verkar fortsätta, nu senast med överenskommelsen om avvecklingen av Barsebäck 2. Vid den socialdemokratiska så kallade tillväxtskongressen beslutades att svensk basindustri ska tillförsäkras Europas billigaste el.

Vilka åtgärder avser samhällsbyggnadsministern att vidta för att svensk tillverkningsindustri ska kunna tillförsäkras Europas billigaste el, om betydande delar av elproduktionen tas ur drift?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:443 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 2004/05:443 om tillverkningsindustrins behov av billig elkraft

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Bertil Kjellberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att svensk tillverkningsindustri ska kunna tillförsäkras Europas billigaste el, om betydande delar av elproduktionen tas ur drift.

Den svenska energipolitikens mål är att på kort och lång sikt trygga tillgången på el och annan energi på med omvärlden konkurrenskraftiga villkor. Det är inte förenligt med regeringens energipolitik att ta betydande delar av elproduktionen ur drift utan att denna ersätts av ny energiproduktion eller minskad energianvändning.

Vi har i dag en nordisk elmarknad där elpriset under långa tider av året inte skiljer sig mellan marknadens olika delar. Priset sätts i dag på en gemensam nordisk elbörs och det går inte att särbehandla svenska företag. De nordiska elpriserna ligger klart under genomsnittet i EU. Vattenfall ska ha en ledande roll i omställningen av energisystemet. I detta ingår att tillförsäkra svenska företag konkurrenskraftiga elpriser. Detta måste givetvis ske på kommersiella villkor och vara förenligt med EU:s konkurrens- och statsstödsregler.

En omställning av energisystemet förutsätter investeringar i ny kraftproduktion eller en minskad användning av el. Annars är det inte möjligt att ställa av annan energiproduktion som kan anses vara oförenlig med en hållbar utveckling. Vi ska även i framtiden ha en trygg, säker och miljövänlig energiförsörjning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.