Tobaksavvänjning med förhinder

Skriftlig fråga 2005/06:1392 av Bargholtz, Helena (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-07
Anmäld
2006-04-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-04-19
Svar anmält
2006-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga 2005/06:1392 av Helena Bargholtz (fp) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Tobaksavvänjning med förhinder

Swedish Match har åter lanserat en ny tobaksvara. Det är ett tuggummi som ser så oskyldigt vitt och fräscht ut att det är svårt att förstå att det innehåller finmalen tobak. Det är väl just det som tobaksindustrin har räknat ut. Inte heller priset avskräcker. Ett paket lär kosta ca 20 kr. Och det är lättillgängligt. Både Pressbyrån och 7-Eleven ska under försöksperioden tillhandahålla produkten. Hur ska vi nå folkhälsomålen när rökare och nästa generation möts av alltfler tobaksvaror som är lättillgängliga, billiga och förföriskt förpackade? Vi vill ju att alltfler ska bli tobaksfria, inte hamna i ett nytt beroende. Från Folkhälsoinstitutet säger man att dilemmat med tobakstuggummit är detsamma som med snus. Det kan användas som ersättning för cigaretter men kan också locka personer som tidigare inte alls använt tobak. EU:s märkningsdirektiv om tobaksvaror talar om att det är förbjudet att omsätta varan i en form som liknar livsmedel. Om vi i Sverige hade implementerat direktiv nr 37 fullt ut hade detta varit förbjudet. Varför saknar vi ett förbud mot tobaksvaror som liknar livsmedel när man i andra europeiska länder har ett sådant?

Är statsrådet beredd att verka för att EU:s märkningsdirektiv implementeras så att tobaksvaror som liknar livsmedel blir förbjudna?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1392 besvarad av

den 19 april

Svar på fråga 2005/06:1392 om tobaksavvänjning med förhinder

Statsrådet Morgan Johansson

Helena Bargholtz har frågat mig om jag är beredd att verka för att EU:s märkningsdirektiv implementeras så att tobaksvaror som liknar livsmedel blir förbjudna.

Direktiv 2001/37/EG genomfördes av Sveriges riksdag genom antagande av regeringens proposition 2001/02:162 Märkningsdirektivet om tobaksvaror (bet. 2001/02:SoU20, rskr. 2001/02:283). Direktivet är korrekt genomfört.

Däremot vill jag instämma i att introduktionen av denna produkt kan vara ett problem. Det blir bland annat mycket lättare för ungdomar att komma över nikotinprodukter. Den kan dessutom komma att snedvrida konkurrensen när det gäller nikotinläkemedel, eftersom den inte har genomgått den prövning som dessa gjort. Jag avser därför att se över förutsättningarna att reglera denna typ av produkter på ett enhetligt sätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.