tobaksdirektivet

Skriftlig fråga 2004/05:2184 av Furustrand, Reynoldh (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-09
Anmäld
2005-09-13
Besvarad
2005-09-14
Svar anmält
2005-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 september

Fråga 2004/05:2184 av Reynoldh Furustrand (s) till statsrådet Morgan Johansson om tobaksdirektivet

I ett brev den 20 april 2005 till EU-kommissionären Markos Kyprianou uppmanade regeringen kommissionen att i den första utvärderingsrapporten rörande tobaksdirektivet 2001/37/EC och i enlighet med direktivets artikel 11 tillse att snusets roll som skadereducerande alternativ till cigaretter skulle belysas. Regeringens uppmaning till kommissionen ligger väl i linje med näringsutskottets och riksdagens tidigare uttalande (2002/03:NU5) om att regeringen kraftfullt bör verka för att EU:s illa underbyggda försäljningsförbud för snus skyndsamt bör avskaffas. I slutet av juli presenterade kommissionen sin första rapport om tillämpningen av tobaksdirektivet. I strid med direktivets artikel 11 har kommissionen avstått från att särskilt uppmärksamma tobaksvaror som eventuellt kan minska skador. Något svar från kommissionen på regeringens brev från den 20 april har veterligen inte inkommit.

Vilka initiativ avser statsrådet Morgan Johansson att ta för att kommissionen ska utvärdera tobaksdirektivet i full överensstämmelse med direktivets artikel 11?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2184 besvarad av

den 14 september

Svar på fråga 2004/05:2184 om tobaksdirektivet

Statsrådet Morgan Johansson

Reynoldh Furustrand har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att kommissionen ska utvärdera tobaksdirektivet i full överensstämmelse med direktivets artikel 11.

Reynoldh Furustrand redogör för vissa av de skriftliga kontakter som näringsminister Thomas Östros har tagit för att kommissionen i den första utvärderingsrapporten rörande direktiv 2001/37/EG även ska inkludera snus, och då särskilt i förhållande till artikel 11 och den strecksats som där talar om en analys av produkter som kan vara mindre skadliga för hälsan. Kommissionen ger i sitt svar, som inkom till Utrikesdepartementet den 24 maj, uttryck för att det inte verkar finnas tillräckligt vetenskapligt stöd för att vissa tobaksprodukter skulle minska tobaksskador. Därutöver informerar kommissionen att det inte verkar finnas tillräckligt stöd bland EU:s medlemsstater för en sådan analys. I sitt andra brev som sändes den 31 maj lyfter näringsministern ånyo fram den svenska synen att då direktivet reglerar all tobak inklusive snus bör rapporten även omfatta dessa produkter.

Så sent som den 5 september presenterades kommissionens rapport i rådsarbetsgruppen för hälsa. Vid det tillfället uttryckte den svenska representanten mycket stor besvikelse för att tobak för användning i munnen, vilket även inkluderar snus, inte tagits med i rapporten, särskilt då det uttryckligen nämns i artikel 11 i direktivet. Sverige underströk vid detta tillfälle att rapporten skulle ha tjänat på att även omfatta tobak för användning i munnen eftersom det är klart att dessa tobaksvaror omfattas av direktivet. Kommissionen ombads att klargöra hur man avser att följa upp denna fråga. Vid det tillfället svarade också kommissionen att tobak för användning i munnen hade utelämnats från rapporten eftersom man saknar tillräckliga vetenskapliga fakta på området. Samtidigt sade sig kommissionen vara mån om att ta hänsyn till intressen och idéer om vad som ska omfattas av kommande rapporter och anförde att detta kan vara en fråga att ta upp i nästa rapport.

I det sammanhanget kan nämnas att Statens folkhälsoinstitut har gett Karolinska Institutet, professor Göran Pershagen, i uppdrag att göra en sammanställning av vetenskapligt baserad kunskap om snus. Rapporten ska levereras 30 november 2005 till Statens folkhälsoinstitut. Denna rapport torde kunna bli ett användbart underlag för kommande rapporter från kommissionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.