Tofta skjutfält på Gotland

Skriftlig fråga 2015/16:134 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-13
Överlämnad
2015-10-14
Anmäld
2015-10-15
Svarsdatum
2015-10-21
Sista svarsdatum
2015-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

För att Försvarsmakten ska kunna utbilda och öva sina förband är det nödvändigt att myndigheten har tillgång till ändamålsenliga övningsområden och övningsanordningar.

Det är riksdagen och regeringen som beslutar om försvarsmaktsorganisationens övergripande utformning. Med detta som grund bestämmer Försvarsmakten den närmare utformning av krigsförbanden som är nödvändig för att statsmakternas krav på operativ förmåga ska kunna uppfyllas. Inom de ramar riksdag och regering har lagt fast är det Försvarsmakten som avgör var och hur krigsförbanden ska utbildas och övas, liksom vilka övningsanordningar i form av skjutfält och annat som behövs för att kunna utbilda och öva krigsförbanden.

Tofta skjutfält är sedan 2010 det enda kvarvarande skjutfältet på Gotland. Enligt Försvarsmaktens plan för övnings- och skjutfälten ska Tofta skjutfält vidmakthållas.

Försvarsmakten ansökte i juli 2008 om tillstånd till miljöfarlig verksamhet på Tofta skjutfält. Länsstyrelsen på Gotland beslutade i juni 2010 om tillstånd enligt Försvarsmaktens ansökan. Gotlands kommun har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen överlämnade i juni 2012 ärendet till regeringen för avgörande där de i sitt yttrande föreslår att kommunens överklagande avslås.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur arbetar ministern och regeringen för att säkerställa att regeringsprövningen sker inom rimlig tid, så att en permanent militär närvaro åter kan komma på plats, inom det tidsatta målet?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:134 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2015/01354/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:134 av Jesper Skalberg Karlsson (M) Tofta skjutfält på Gotland

Jesper Skalberg Karlsson har frågat mig hur jag som försvarsminister och regeringen arbetar för att säkerställa att regeringsprövningen sker inom rimlig tid, så att en permanent militär närvaro åter kan komma på plats, inom det tidsatta målet.

I miljöbalken finns det en fastlagd ordning för hur miljöprövning som rör bl.a. Försvarsmakten ska ske. Länsstyrelsens miljöprövnings-delegation är första instans. Ett ärende kan överklagas till mark- och miljödomstolen som i så fall har att överlämna ärendet med eget yttrande till regeringen för prövning.

Miljöbalkens krav innebär att en samlad prövning ska göras av alla olika miljö- och hälsoeffekter som en verksamhet riskerar att medföra. En sådan prövning är nödvändig för att vi ska kunna upprätthålla skyddet för människors hälsa och för miljön. I miljöprövningen får alla berörda möjlighet att lämna sina synpunkter. Prövningsmyndigheten gör sedan en sammanvägning av omständigheterna i ärendet och fattar sitt beslut.

För närvarande är det ett antal ärenden där frågan om tillstånd enligt miljöbalken för skjutfält överlämnats till regeringen. Den gemensamma nämnaren för flertalet av dessa är att de överlämnades till regeringen för prövning och avgörande under de borgerligas tid i regeringsställning.

En sådan prövning pågår för Tofta skjutfält. Ärendet ska, som alla ärenden, handläggas så rättssäkert och så snabbt som möjligt. Som statsråd varken kan eller får jag föregripa regeringens kommande ställningstagande i detta ärende. Mot bakgrund av riksdagens beslut den 16 juni om den försvarspolitiska inriktningen under perioden 2016 – 2020 kan jag dock säga att prövningen av Tofta skjutfält är ett prioriterat ärende för regeringen (prop. 2014/15:106, bet. 2014/15:FöU11, rskr. 2014/15:251).

Stockholm den 21 oktober 2015

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.