Till innehåll på sidan

Toleransnivån i fråga om hets mot folkgrupp

Skriftlig fråga 2005/06:153 av Osman Sherifay, Mariam (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-17
Anmäld
2005-10-18
Besvarad
2005-10-26
Svar anmält
2005-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 oktober

Fråga 2005/06:153 av Mariam Osman Sherifay (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Toleransnivån i fråga om hets mot folkgrupp

I april i år sände en polisinspektör en sen kväll i Malmö ett mejl till kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu i Malmö. Orsaken var ett  uppmärksammat fall med en 98-årig man som inte fått pensionärsbostad så snabbt han önskade.

I hans mejl står bland annat om kriminelle Mohammed i Rosengård och Låt mer pengar gå till åldringsvården och dra in på ditt gigantiska understöd till alla jävla blattar i Malmö skrev polisinspektören bland annat.

Överåklagare Sven-Erik Alhem åtalade polisinspektören för hets mot folkgrupp.

Domstolen friade polisinspektören från åtalet med motiveringen att polisinspektören inte hade för avsikt att mejlet skulle få allmän spridning.

Av den domen kan man dra slutsatsen att det är tillåtet att uttrycka rasistiska åsikter så länge som avsikten är att budskapet ska nå endast en person.

Har statsrådet för avsikt att skärpa lagstiftningen beträffande hets mot folkgrupp?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:153 besvarad av

den 26 oktober

Svar på fråga 2005/06:153 om toleransnivån i fråga om hets mot folkgrupp

Justitieminister Thomas Bodström

Mariam Osman Sherifay har frågat mig om jag har för avsikt att skärpa lagstiftningen beträffande hets mot folkgrupp. Hon har ställt sin fråga mot bakgrund av att en person frikänts från ansvar för hets mot folkgrupp med motiveringen att yttrandet inte skulle få spridning.

Det är oacceptabelt i vårt samhälle att personer uttrycker missaktning mot andra med anspelning på till exempel ras eller hudfärg. Därför har vi en straffbestämmelse om hets mot folkgrupp. Den skärptes så sent som den 1 januari 2003. Då utvidgades straffansvaret och det infördes ett grovt brott. Bestämmelsen har också tidigare skärpts vid flera tillfällen. Bland annat har spridningsrekvisitet ändrats så att fler yttranden blivit straffbara. Högsta domstolen har prövat detta rekvisit i en vägledande dom 1999.

Den dom som Mariam Osman Sherifay tar upp är en tingsrättsdom. Jag följer givetvis rättsutvecklingen på området.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.