Tomma platser på polisutbildningen

Skriftlig fråga 2016/17:446 av Mikael Cederbratt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-05
Överlämnad
2016-12-06
Anmäld
2016-12-07
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För tredje året i rad fylls inte platserna på polisutbildningen. När vårterminen startar kommer 140 av 800 platser (nästan var femte plats) att stå tomma när utbildningarna påbörjas. Inte heller nästa höst förväntas alla platser fyllas. Rekryteringsmyndigheten visar i en ny prognos att det kommer att finnas tomma platser på landets polisutbildningar åtminstone fyra terminer i rad. Polismyndigheten upplever även allt större svårigheter att behålla sina anställda, för vilket löner och arbetsvillkor tillskrivs en stor del av skulden. Många poliser vittnar om ett utbrett missnöje och en frustration över såväl sin arbetsgivare som sin arbetssituation.

Detta är en väldigt allvarlig utveckling, inte minst i ljuset av polisens sjunkande resultat vad gäller antalet uppklarade brott. I år låg brottsuppklaringen på en rekordlåg nivå, den lägsta på 16 år. Myndighetens oförmåga att klara av sin kärnuppgift – att lösa brott – har i sin tur medfört att allmänhetens förtroende för polisen har sjunkit. Den minskade andelen uppklarade brott i kombination med att fler poliser lämnar myndigheten, samtidigt som allt färre nya poliser tillkommer i deras ställe, riskerar att få allvarliga följder för brottsbekämpningen och följaktligen för tryggheten i samhället. I ljuset av detta är det än allvarligare att polisen har problem med rekryteringen.

Ett starkt och fungerande rättsväsen är en förutsättning för en stark demokrati. Att polisen har förmågan att utföra sina uppgifter är i det sammanhanget väsentligt. Med allt färre poliser kommer det att bli betydligt svårare. 

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att tillse att polisen kan nå sina rekryteringsmål?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:446 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:446 av Mikael Cederbratt (M) Tomma platser på polisutbildningen

Mikael Cederbratt har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att tillse att polisen kan nå sina rekryteringsmål.

Regeringen ska ge polisen förutsättningar att på bästa sätt genomföra sitt uppdrag. En viktig åtgärd är att möjliggöra en utökning av den personella resursen. Regeringen har därför i budgetpropositionen för 2017 föreslagit att Polismyndigheten tillförs drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020.

Det är Polismyndighetens ansvar att säkerställa kompetensförsörjningen för polisverksamheten. Polismyndigheten har, i samarbete med Rekryteringsmyndigheten, utvecklat antagningsprocessen de senaste åren och följer upp den på detaljnivå. Myndigheten arbetar också med olika riktade kampanjer för att attrahera rätt sökande till polistutbildningen. Enligt Polismyndigheten kommer antalet platser på polisutbildningen att öka väsentligt de närmaste åren och ambitionen är naturligtvis att inga platser ska stå tomma.

När det gäller frågan om poliser som väljer att lämna myndigheten kan jag konstatera att personalomsättningen bland poliser fortfarande är låg i jämförelse med genomsnittet för svensk statsförvaltning. Samtidigt är det naturligtvis av stor vikt att Polismyndigheten är en arbetsplats dit människor söker sig och vill stanna. Polismyndigheten följer och analyserar hur personalrörligheten utvecklas inom olika yrkes- och ålderskategorier inom myndigheten, för att på så sätt uppmärksamma trender. Myndigheten har även under hösten startat ett arbete för att få bättre kunskap om avgångsorsakerna. Merparten av det senaste årets antal avgångar utgörs fortfarande av pensionsrelaterade orsaker.

Polisutbildningsutredningens betänkande Polis i framtiden (SOU 2016:39) lämnades i maj i år och bereds för närvarande i Regeringskansliet. Inom ramen för det arbetet behandlas centrala frågor om polisens framtida kompetensförsörjning. Jag fortsätter också att även fortsättningsvis noga följa Polismyndighetens arbete med kompetensförsörjning.

Stockholm den 14 december

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.