Trafficking av kvinnor i Singapore

Skriftlig fråga 2011/12:426 av Al-Sahlani, Abir (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-02-24
Anmäld
2012-02-28
Besvarad
2012-03-05
Besvarad
2012-03-07
Svar anmält
2012-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga

2011/12:426 Trafficking av kvinnor i Singapore

av Abir Al-Sahlani (C)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Singapore är ett mottagarland för kvinnor och barn som smugglas, i första hand, från Thailand, Filippinerna, Kina och Indonesien för kommersiell sexuell exploatering och arbetskraftsexploatering.

Singapores regering uppfyller inte helt minimistandarderna för avskaffandet av människohandel, även om ett arbete för detta pågår. Man har antagit ändringar i brottsbalken som kriminaliserar prostitution med en minderårig under 18 år, vilket säkerställer att singaporiansk lag kriminaliserar alla allvarliga former av människohandel. Polisen har antagit nya utbildningsprogram och försett sina anställda med kompetens för att identifiera potentiella offer för människohandel. Trots det finns det fortfarande utrymme att utbilda dem som jobbar med att skydda kvinnor från fortsatt utsatthet.

Regeringen i Singapore har fortfarande inte undertecknat FN:s Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt han avser att agera för att lyfta frågan om trafficking med sina kolleger i Asien i syfte att få ett slut på människohandel.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:426 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 5 mars

Svar på fråga

2011/12:426 Trafficking av kvinnor i Singapore

Utrikesminister Carl Bildt

Abir Al-Sahlani har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att lyfta frågan om trafficking med mina kolleger i Asien.

Frågan om människohandel är prioriterad i svensk utrikespolitik. Handel med människor för sexuella ändamål, tvångsarbete eller organhandel är en avskyvärd verksamhet som vi på alla sätt vill motverka. Regeringen arbetar med att stärka det internationella samarbetet mot människohandel bland annat inom ramen för arbetet i FN:s olika organ, inom utvecklingssamarbetet och bilateralt visavi berörda länder, bland annat i Asien. Sverige har en särskild ambassadör utnämnd för denna fråga. Denne kartlägger för närvarande hur FN:s olika organ arbetar med människohandelsfrågan och tanken är att resultatet ska presenteras vid ett seminarium i Sverige i höst. FN:s generalförsamling ska 2013 följa upp det protokoll som frågeställaren nämner och som antogs 2010. Sverige kommer då tillsammans med andra länder att lägga fram förslag på hur man kan stärka arbetet mot människohandel.

EU har också en särskild samordnare för människohandelsfrågor. Under våren 2012 kommer kommissionen att presentera en samlad strategi för arbetet mot människohandel. Inom Östersjöstaternas råd har frågan om människohandel en hög prioritet, och Sverige finansierar organisationens seniora rådgivare för människohandelsfrågor. OSSE är en annan regional aktör med konkret verksamhet i syfte att få medlemsländerna att utveckla sin kapacitet inom området. Sverige bidrar aktivt i dessa forum.

Det stämmer att Singapore ännu inte har undertecknat FN:s Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons. Singapore har dock meddelat inom ramen för FN:s universella granskning av MR-situationen i landet (Universal Periodic Review, UPR) att man undersöker möjligheterna för detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.