Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed

Skriftlig fråga 2000/01:483 av Silfverstrand, Bengt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-21
Besvarad
2001-01-11
Anmäld
2001-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2000/01:483

av Bengt Silfverstrand (s) till utbildningsminister Thomas Östros om Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed

Sedan 1998 bedrivs utbildning av piloter för civil trafikflygverksamhet vid Trafikflyghögskolan (TFHS) i Ljungbyhed under Lunds universitet. TFHS organiserades för att förse marknaden med väl utbildade trafikpiloter för att förhindra flykten av militära piloter till civilflyget, eftersom Sverige inte har tjänsteplikt för sina piloter, vilket är förbjudet enligt lag.

Nyrekryteringsbehovet för piloter bedöms av SAS uppgå till ca 250 inom 24 månader. Trots det klart dokumenterade utbildningsbehovet av trafikpiloter saknar TFHS i dag ekonomiska resurser att på ett tillfredsställande sätt klara sina åtaganden. TFHS verksamhet har utretts ett antal gånger. Skolverket förordar i en rapport från februari 1999 att TFHS tilldelas medel för både grundflygutbildning och flyglärarutbildning. Marknaden anser uppenbarligen att trafikpilotutbildning ska bedrivas på högskolenivå.

Det som ytterligare komplicerat bilden vad gäller TFHS verksamhet är att Flygplatsbolaget vid Ljungbyhed har sagt upp avtalet med Luftfartsverket fr.o.m. den 1 januari 2001 på grund av att bolaget fick avslag på sin ansökan till Näringsdepartementet på 8 miljoner kronor för att täcka sin förlust. Bolaget har haft ett statsbidrag de senaste tre åren på 6 miljoner kronor per år. Effekten blir att TFHS inte kan genomföra några flygningar från årsskiftet, eftersom skolan måste ha flygledning för att kunna bedriva sin verksamhet. Utan flygledning omöjliggörs TFHS uppdrag att utbilda studenter.

Mot denna bakgrund vill jag fråga vilka samlade insatser regeringen är beredd att göra för att säkerställa utbildningen av trafikpiloter vid TFHS i Ljungbyhed på en nivå som motsvarar marknadens behov.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:483 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2000/01:483 om Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed

Utbildningsminister Thomas Östros

Bengt Silfverstrand har frågat mig vilka samlade insatser regeringen är beredd att göra för att säkerställa utbildningen av trafikpiloter vid Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed på en nivå som motsvarar marknadens behov.

Pilotutbildning sker i dag i Sverige på många olika skolor. Statlig utbildning för trafikflyget sker för närvarande endast vid Lunds universitet. Den utbildning som bedrivs där övertogs den 1 januari 1998 från Försvarsmaktens pilotutbildning vid Trafikflygarhögskolan i Ljungbyhed. Utbildningen avser att delvis tillgodose det behov som SAS har av svenska piloter. SAS rekryterar emellertid också piloter från andra skolor.

I detta sammanhang är det intressant att notera att motsvarande statliga åtaganden inte finns inom de övriga nordiska länderna. För närvarande är det endast Sverige som har en statlig utbildning som dessutom är avgiftsfri för studenterna.

Övriga utbildningar som leder till behörighet att arbeta inom luftfarten står under tillsyn av Luftfartsinspektionen och är privata. De flesta utbildningar för trafikflygare som godkänts av Luftfartsinspektionen har också fått statligt godkännande som kompletterande utbildningar och vissa av dem berättigar också till studiestöd.

Utöver dessa utbildningsanordnare finns det också trafikflygarutbildning vid två gymnasieskolor.

Trafikflygarutbildningen är en mycket dyr utbildning. I många länder ligger därför ansvaret för trafikflygarutbildningen hos näringen själv. Så har också situationen varit i våra nordiska grannländer.

Behovet av trafikflygare är svårt att förutsäga. Luftfartsverkets långsiktiga prognos pekar på en årlig tillväxt av passagerarvolymen i den reguljära flygtrafiken i Sverige med 3,7 % fram till år 2010. I regeringens budgetproposition för år 1998 (prop. 1997/98:1 utg.omr. 16, s. 70) konstaterades samtidigt att sambanden mellan passagerartillväxt och pilotbehov är komplicerade. Luftfartsverkets bedömning är dessutom att det finns en stor tillgång på utbildade piloter och att medelåldern bland dessa är relativt låg. Luftfartsverket bedömer däremot att det råder brist på kvalificerad arbetskraft dvs. piloter med erfarenhet, vilket man hävdar skulle kunna avhjälpas med vidareutbildning. Denna bör emellertid näringen själv ansvara för.

Inför huvudmannaskapsförändringen för Trafikflygarhögskolan i Ljungbyhed 1998 anförde regeringen i budgetpropositionen för 1998 (prop. 1997/98:1 utg.omr. 16, s. 70) att verksamheten bör dimensioneras utifrån de ekonomiska ramar som givits. Lunds universitet bedriver trafikflygarutbildning som ett särskilt åtagande, vilket innebär att verksamheten ska dimensioneras inom ramen för de resurser som ställs till förfogande för detta särskilda åtagande.

Mot bakgrund av de ekonomiska förutsättningarna för verksamheten förstärktes resurserna för trafikflygarutbildningen under en treårsperiod (1998@2000) med 5 miljoner kronor per år i budgetpropositionen för år 1999 (prop. 1998/99:1 utg.omr. 16, s. 88). Tidsperioden valdes mot bakgrund av bl.a. att det flygplatsbolag som äger flygplatsen där den praktiska delen i trafikflygarutbildningen bedrivs, Ljungbyhed Airport AB med Klippans kommun och andra externa intressenter som ägare, som bildades i samband med riksdagens försvarsbeslut år 1996 beräknades vara i ekonomisk balans år 2000.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.