Trafiksituationen på E6

Skriftlig fråga 2017/18:114 av Niklas Karlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-17
Överlämnad
2017-10-17
Anmäld
2017-10-18
Svarsdatum
2017-10-25
Sista svarsdatum
2017-10-25
Besvarad
2017-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Trafiksituationen på E6 genom västra Skåne är sårbar. Den tunga trafiken är betydande. Köbildningar på grund av olyckor eller andra trafikhinder uppstår allt som oftast. Motorvägen är som en pulsåder i en region som växer befolkningsmässigt år efter år.

Transittrafik till och från kontinenten och Skandinavien likaväl som ökad regional trafik i Malmö-, Lund-, Landskrona-, Helsingborgs- och Ängelholmsregionerna är betydande orsaker. Befolkningen ökar snabbare än genomsnittet för Sverige. Infrastrukturen behöver anpassas för att möta ett ständigt växande behov.

Enligt Trafikverkets statistik passerar dagligen 50 000 fordon den mätstation som finns uppsatt i höjd med Löddeköpinge. Mer än vart femte fordon är lastbilar, och det är en andel som ökar. Utvecklingen går åt fel håll. Varje år kommer 1 miljon lastbilstrailrar till Malmö och Trelleborg från kontinenten. Bara 30 000 av dessa fraktas norrut via järnväg. Övriga 970 000 går på väg.

Trafikverket har planer på att försöka minska den köbildning som uppstår genom att bygga om vissa kritiska punkter. Vid Glumslövs backar finns på ett kort avsnitt över krönet trefilig motorväg. På fler avsnitt av vägen behövs trefilig motorväg.

Det är viktigt att detta arbete kan komma igång skyndsamt. En del åtgärder har redan vidtagits och fler är på gång för att skapa bättre förutsättningar vid på- och avfarter och även för tillfartsvägar för att undvika köbildningar som uppstår och att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att bygga ut E6 genom Skåne.

Att stötta godstrafiken på järnväg på liknande sätt som görs i andra europeiska länder för att styra godstrafik från väg till järnväg skulle kunna bidra till att öka tillgängligheten på redan hårt belastade vägsträckor som E6 mellan Helsingborg och Malmö. De ökade behov som finns bör också ses i ett sammanhang där en fortsatt utbyggnad av den spårbundna kollektivtrafiken beaktas. Skåne och Själland i Danmark utgör tillsammans en dynamisk region, Öresundsregionen.

Att ha en väl fungerande trafiksituation i denna region är av stor nytta i ett nationellt svenskt men också skandinaviskt perspektiv för jobb, tillväxt och en hållbar utveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Hur ser statsrådet på förslaget att styra godstrafik från väg till järnväg på liknande sätt som redan görs i till exempel Tyskland och Danmark?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:114 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Dnr N2017/06366/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:114 av Niklas Karlsson (S) Trafiksituationen på E6

Niklas Karlsson har frågat mig hur jag ser på förslaget att styra godstrafik från väg till järnväg på liknande sätt som redan görs i till exempel Tyskland och Danmark.

I regeringens arbete med den pågående planeringsprocessen för transportinfrastrukturen är överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart en viktig fråga, inte minst ur ett klimatperspektiv. Regeringen angav i infrastrukturpropositionen (prop. 2016/17:21) ambitionen att främja överflyttning av långväga gods från väg till järnväg och sjöfart. Kapaciteten i transportsystemet, inte minst när det gäller järnvägen behöver fortsatt förstärkas. Sjöfarten spelar också en viktig roll för näringslivets transporter. Effektiva, hållbara och kapacitetsstarka godstransporter är en prioriterad fråga för regeringen.

Den 23 mars 2017 beslutade regeringen om direktiv till Trafikverket om att ta fram ett förslag till en nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet för perioden 2018–2029. I direktiven gav regeringen Trafikverket i uppdrag att redovisa en tydlig och motiverad beskrivning av vilka åtgärder som är samhällsekonomiskt effektiva för att åstadkomma en överflyttning av gods från väg till järnväg och sjöfart.

Den 31 augusti 2017 överlämnade Trafikverket sitt förslag till ny nationell trafikslagsövergripande plan för perioden 2018–2029 till regeringen. Förslaget har nu gått ut på en bred remiss och kommer att beredas på sedvanligt sätt inom Regeringskansliet. Hur den slutliga planen kommer att se ut tar regeringen beslut om under våren 2018.

Regeringen har under 2017 påbörjat ett arbete med att ta fram en nationell godstransportstrategi, som ska ge en sammanfattande bild av nuläget och tydliggöra övergripande inriktningar för gods- och logistikområdet. Syftet är att bidra till att de transportpolitiska målen nås, stärka näringslivets konkurrenskraft, samt främja en överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart. Regeringen avser att presentera strategin under det första halvåret 2018. Regeringen har även i budgetpropositionen för 2016 avsatt resurser för att införa en miljökompensation för godstransport på järnväg.

Sammantaget ser jag därför mycket positivt på det arbete som nu genomförs för att skapa effektiva, hållbara och kapacitetsstarka godstransporter.

Stockholm den 24 oktober 2017

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.