Trafikverkets upphandling

Skriftlig fråga 2020/21:1863 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-17
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Riksrevisionen släppte under hösten granskningsrapporten Drift och underhåll av järnvägar – omfattande kostnadsavvikelser (RiR 2020:17). I rapporten fick Trafikverket kritik för dyra upphandlingar av basunderhåll för drift och underhåll av järnvägar där slutkostnaden är stor.

På Riksrevisionens granskningsrapport svarar regeringen i en skrivelse (skr. 2020/21:86):

Regeringen instämmer i att det är en viktig förutsättning för att kunna genomföra tillräckliga analyser och erfarenhetsbaserade utvärderingar för att förbättra kontraktens utformning och därmed minska risken för kostnadsökningar.

Regeringen instämmer vidare i Riksrevisionens iakttagelser att kontraktens utformning har betydelse för att skapa förutsättningar för en effektiv verksamhet och att i möjligaste mån ge entreprenörer funktionsansvar och frihet att hitta effektiva lösningar i syfte att främja innovation och konkurrens och göra marknaden mer attraktiv.

Regeringen hänvisar vidare till betänkandet Framtidens järnvägsunderhåll (SOU 2020:18) för möjliga lösningar på Riksrevisionens kritik.

Järnvägsunderhåll är dyrt och tidskrävande. Brister i underhållet sparar pengar på kort sikt, men på lång sikt riskerar bristerna att bli större och kostnaderna högre. Detta påverkar Trafikverkets underhållsbudget negativt, och störningar i trafiken förlängs.

Redan i dag finns det startup-företag och företag med effektiva och kostnadsbesparande lösningar som skulle underlätta Trafikverkets underhållsarbete men som har svårt att komma in på Trafikverkets upphandlingar.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att underlätta innovations- och funktionsupphandlingar hos Trafikverket? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1863 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/00554 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1863 av Åsa Coenraads (M)
Trafikverkets upphandlingar

Åsa Coenraads har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att underlätta innovations- och funktionsupphandlingar hos Trafikverket.

För att skattemedel ska används på bästa sätt är det viktigt att säkerställa hög kvalitet i de offentliga inköpen som genomförs av de upphandlande myndigheterna. Regeringen har därför bl.a. upprättat en nationell upphandlingsstrategi. Där framgår det att de upphandlande myndigheterna behöver ta ett större ansvar för att upphandla mer strategiskt och ansvara för att öka effektivitet och kvalitet i offentlig sektor

Regeringen har uppdragit åt Trafikverket att analysera kostnadsutvecklingen vid upphandling och genomförande av investerings- och reinvesteringsprojekt. Uppdraget, som ska redovisas i mars 2021, innefattar att upprätta en handlingsplan med ett åtgärdsprogram för att minska kostnadsöverskridanden.

Med en ökad produktivitet och innovationsgrad är regeringens ambition att få ut mer av de resurser som läggs på transportinfrastrukturen. Trafikverket arbetar bl.a. med utvecklingsfrämjande upphandlingar men även med att initiera och genomföra innovationsupphandlingar av mer strategisk karaktär. Syftet är att bidra till de större innovationskliven och att driva fram helt nya lösningar som kan bidra till ökad produktivitet.

Innovativa lösningar kräver också forskning. I den nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 är 8 miljarder kronor avsatta till forskning och innovation vilket omfattar samtliga trafikslag. Flera forskningsprojekt med bäring på arbetet för ökad innovation och produktivitet i anläggningsbranschen har genomförts.

Det är viktigt att detta arbete fortsätter och att Trafikverket och entreprenadbranschen gemensamt verkar för ökad produktivitet och innovationsgrad samt en attraktiv anläggningsbransch. Jag kommer fortsatt att följa frågan.

Stockholm den 24 februari 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.