Transparens rörande export av krigsmateriel

Skriftlig fråga 2019/20:182 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-14
Överlämnad
2019-10-16
Anmäld
2019-10-17
Sista svarsdatum
2019-10-23
Svarsdatum
2019-10-24
Besvarad
2019-10-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Förra året exporterade Sverige krigsmateriel till Turkiet för närmare 300 miljoner kronor, vilket är den högsta siffran under hela 2000-talet. Som krigsmateriel räknas bland annat vapen, ammunition, spanings- och mätutrustningar, skyddsmateriel, militär utbildning och andra för militärt bruk utvecklade produkter samt tekniskt bistånd för dessa produkter. I Sverige är det också Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som ger tillstånd och utövar tillsyn över den svenska vapenexporten.

I en intervju med Svenska Dagbladet kunde ISP bekräfta exporten av elektronisk utrustning, pansar- eller skyddsutrustning samt tekniskt bistånd till Turkiet, men inte uppgifter från Svenska Freds rörande sprängmedel, kemiska ämnen och kamouflage. Skälet till detta är att transparensen rörande vapenexport inte är tillräckligt hög.

I det läge vi nu befinner oss i, där svenska produkter kan exporteras till ett krigförande land som Turkiet som bryter mot folkrätten, ser vi tydligt hur viktigt det är med en god transparens rörande vilka produkter som exporteras till andra länder och som kan användas i krig.

Med anledning av detta vill jag fråga justite- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att verka för att öka transparensen rörande export av produkter som kan användas i strid, och hur avser ministern i sådana fall att öka transparensen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:182 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet M Johansson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:182 av Markus Weichel (SD)
Transparens rörande export av krigsmateriel

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen avser verka för att öka transparensen rörande export av produkter som kan användas i strid, och hur jag i sådana fall avser att öka transparensen.

Öppenhet och transparens är centrala principer i Sverige och något som regeringen ständigt eftersträvar. Som lyfts fram i propositionen Skärpt exportkontroll av krigsmateriel (prop. 2017/18:23) gäller detta också exportkontrollpolitiken i stort, där det är av stor vikt att det finns en bred politisk samsyn i riksdagen.

I likhet med krigsmaterielexportöversynskommittén (KEX), konstaterar regeringen att det samtidigt måste beaktas att omständigheterna i enskilda tillståndsärenden omfattar information som till stora delar är sekretessbelagd av utrikes-, försvars- eller kommersiella skäl. 

I sammanhanget vill jag även erinra om att samtliga politiska partier i riksdagen är representerade i Exportkontrollrådet (EKR). EKR har till syfte att öka insynen och samrådet i krigsmaterielexportfrågor, inklusive i sådana enskilda tänkbara exportaffärer där generaldirektören vid Inspektionen för strategiska produkter vill inhämta EKR:s syn.

Genom denna sedan länge etablerade ordning främjas en parlamentarisk insyn och delaktighet i frågorna som är unik för Sverige vid en internationell jämförelse. För att stärka möjligheterna för ledamöterna i EKR att diskutera även sekretessbelagda frågor med en partikamrat, kommer regeringen dessutom att utse suppleanter till ledamöterna. 

Vidare fyller regeringens årliga skrivelse om strategisk exportkontroll en viktig funktion när det gäller insynen i exportkontrollfrågor. I årets skrivelse har vissa förändringar gjorts för att ytterligare öka öppenheten. Redovisningen av krigsmaterielexporten har dels utökats med faktauppgifter som inte tidigare publicerats, dels strukturerats om för bättre överskådlighet.

Arbetet med att utveckla skrivelsen kommer att fortsätta även framöver i syfte att ge en så fullständig bild av den svenska tillståndsprövningen och exporten som möjligt. 

I detta sammanhang vill jag också påpeka att ISP den 15 oktober återkallade alla utförseltillstånd rörande Turkiet. Någon export av krigsmateriel till Turkiet sker därmed inte.

Stockholm den 23 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.