Till innehåll på sidan

Transportstyrelsens datasystem för kontroll av licenser

Skriftlig fråga 2023/24:1026 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2024-07-23
Överlämnad
2024-07-24
Svarsdatum
2024-08-07
Sista svarsdatum
2024-08-07
Anmäld
2024-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Inom yrkestrafiken finns ett lagstadgat och straffsanktionerat ansvar att kontrollera att förare innehar giltig behörighet vid utförande av yrkesmässig trafik. Det är bra. En viktig del av detta lagstadgade ansvar, och för att det ska vara effektivt, är att det också måste vara enkelt för den som kontrollerar att faktiskt göra det. För att lyckas med det uppdraget måsta en operatör kontrollera nödvändig data mot Transportstyrelsen. 

Inom taxibranschen kontrolleras bland annat en förares D-körkort samt yrkeskompetensbevis utfärdat av Transportstyrelsen. Idag finns dock inga direkta digitala möjligheter för den operatör som vill kontrollera att en förare har korrekta licenser att genomföra denna kontroll. I stället erbjuder Transportstyrelsen manuella kontrollmöjligheter med tidsfördröjning. Trafiktillstånd för buss, gods och taxi kontrolleras genom att manuellt mata in organisationsnummer i en portal på myndighetens hemsida. När exempelvis Skånetrafiken behöver 1 500 nya busschaufförer de kommande två åren inser man snabbt att systemet är problematiskt och kan leda till stora förseningar i godkännande av förare. Därtill kommer hela taxibranschen etcetera. 

Det enda alternativet till detta är kontroll via det så kallade BKY-registret (Behörighetskontroll Yrkestrafik). Detta register administreras av bland annat Taxiförbundet som har ett avtal med Transportstyrelsen. Den som vill kontrollera intyg måste vid varje enskild kontroll betala en avgift till Taxiförbundet för att använda BKY-registret. Svaren dröjer 24 timmar. 

Problemet är dock att detta ofta är en alltför lång tidsperiod för effektiv kontroll och det indikerar att det inte är fråga om användning av API:er gentemot Transportstyrelsens system, vilket så klart borde användas. 

Ett annat problem med BKY, som administreras av Svenska Taxiförbundet, är att enbart en liten andel av taxibranschen är medlemmar i förbundet. Merparten, i dagsläget över 90 procent, av resor som sker inom privatmarknaden hanteras av aktörer som inte är medlemmar i förbundet. Avgiften till BKY är inte kostnadsbaserad och medlemmar i förbundet har en betydligt lägre avgift än icke-medlemmar. Ett tillkommande problem är att alla företag inte heller är välkomna att bli medlemmar i Svenska Taxiförbundet. 

Givetvis behöver hela branschen snabb och tillförlitlig tillgång till kontroller. Det bör hanteras genom att den ansvariga myndigheten säkrar tillgång till kontrollsystemet via API:er, med lika tillgång för alla operatörer, särskilt när det med modern digital teknik är enkelt för de företag som så önskar att själva sätta upp datarutiner och gränssnitt med Transportstyrelsen för kontroll. 

Dagens lösning är långsam, onödigt kostsam och riskerar att leda till fel i kontrollen av förare. Detta är problem som vore enkla att lösa genom tillgång till Transportstyrelsens system via API:er. 

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att digitala gränssnitt blir tillgängliga för alla som kontrollerar förarlicenser utan att gå via en mellanpart? 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.