Trygghet för företagare

Skriftlig fråga 2017/18:491 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-14
Överlämnad
2017-12-15
Anmäld
2017-12-18
Sista svarsdatum
2017-12-29
Svarsdatum
2018-01-12
Besvarad
2018-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Småföretagare bidrar till jobb och välfärd runt om i hela Sverige. Trots att Sverige har världens högsta skattetryck upplever företagare på flera håll i landet att deras trygghet inte är garanterad.

Vandalism, snatteri, smash-and-grab-kupper, personrån och bilrån är tyvärr den verklighet som fler och fler vittnar om. Utsatta områden har tidigare stängt sina centrum i protest mot att inget görs, och nu kommer även Spånga-Tensta att hålla stängt för att pressa fram åtgärder.

Tyvärr finns det flera företagare som inte känner att det offentliga levererar den trygghet som de själva, deras anställda och deras kunder behöver.

Moderaterna har länge drivit på för att det ska bli lättare att sätta upp kameror i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten. Det är glädjande att regeringen nu följer i våra fotspår i och med uppdraget till den särskilda utredare som ska föreslå åtgärder som kan underlätta kameraövervakning i brottsbekämpande syfte, men mer måste göras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser ministern att vidta för att öka tryggheten för företagare?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:491 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:491 av Jörgen Warborn (M) Trygghet för företagare

Jörgen Warborn har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att öka tryggheten för företagare.

Den typ av brottslighet som Jörgen Warborn syftar på måste vi ta på stort allvar. Näringsidkare måste kunna bedriva sin verksamhet utan att riskera att utsättas för brott.

Regeringen har nyligen aviserat en historisk satsning som kommer att medföra kraftfulla resursförstärkningar till Polismyndigheten. Att det polisiära arbetet stärks och att fler poliser kan bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i hela landet är en prioriterad fråga för regeringen.

Under de borgerliga regeringsåren gjordes för lite för att öka kameraövervakningen. De senaste åren har antalet kameraövervakade platser ökat. I den utredning om en ny kamerabevakningslag som regeringen mottog i somras föreslås att dagens generella tillståndsplikt för kamerabevakning slopas och att det ska bli lättare att få tillstånd till kamerabevakning för exempelvis brottsbekämpande ändamål. Regeringen avser att lämna förslag till ny lagstiftning under våren 2018.

Som ett komplement till arbetet med den nya lagen om kamerabevakning har regeringen också givit en utredare i uppdrag att föreslå ytterligare åtgärder för att brottsbekämpande myndigheter på ett enklare och mer verksamhetsanpassat sätt ska kunna använda kameraövervakning. Utredningen ska även analysera om kameraövervakning av allmänna transportmedel och övervakning på stationer bör förenklas. Utredningen ska redovisas den 15 augusti 2018 beträffande brottsbekämpande myndigheters kameraövervakning och den 15 februari 2019 beträffande allmänna transportmedel och stationer.

Det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet ska förstärkas. Regeringens brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, riktar sig till en bred målgrupp och även när det gäller denna typ av brottslighet är det viktigt att flera aktörer bidrar i det förebyggande arbetet.

I december träffade jag Svensk Handel och Handelsanställdas förbund för att diskutera vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas. I sammanhanget är det viktigt att påpeka att också de företagare som till exempel driver butiksverksamhet har ett ansvar för att minska risken att bli utsatta för rån eller stölder, exempelvis genom en säker förvaring av dagskassor och stöldbegärliga varor.

Stockholm den 12 januari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.