Tryggheten och friheten vid landets LSS-boenden

Skriftlig fråga 2019/20:910 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-02-06
Överlämnad
2020-02-07
Anmäld
2020-02-11
Sista svarsdatum
2020-02-19
Svarsdatum
2020-02-25
Besvarad
2020-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Robin är 26 år och bor sedan sex år i ett specialbyggt LSS-boende ute i den småländska skogen. Han är ensam med två vårdare dygnet runt. Anhöriga får bara komma på föranmälda besök och högst en timme i veckan. Ibland hålls Robin, enligt mediers rapportering, även inlåst i något av rummen i sitt eget hem.

Robins fattiga vardag är en av många rapporter om missförhållanden på boenden för personer med funktionsnedsättningar. Det verkar inte bättre än att skyddsnätet för dessa människor har alltför stora hål. Mediers granskning av fallet Robin pekar på att inlåsning av personer på LSS-boenden förekommer trots att det inte finns lagstöd för detta samt att det även finns brister i tillsynen från myndighetshåll för att se till att lagarna följs.

Självklart ska kommuner särskilt värna sina sköraste invånare, och givetvis ska IVO granska helheten. Det minsta sköra invånare måste kunna förvänta sig är att IVO känner till den lagstiftning myndigheten ska säkra. Givetvis ska utsatta människor och deras anhöriga kunna lita på att IVO känner till gällande lagstiftning och även säkrar att den följs. Personer som Robin har samma rätt till ett värdigt liv som alla vi andra.

Jag begär inte att statsrådet ska kommentera det enskilda fallet, som dessutom enligt medieuppgifter nu är föremål för förundersökning. Däremot är det ett politiskt ansvar att se till att systemen fungerar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern och regeringen att säkra tryggheten och friheten vid landets LSS-boenden?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:910 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

00625/SOF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:910 av Lina Nordquist (L)
Tryggheten och friheten vid landets LSS-boenden

Lina Nordquist har frågat mig hur jag och regeringen avser säkra tryggheten och friheten vid landets LSS-boenden.

Jag är helt ense med Lina Nordqvist om att personer med funktionsnedsättning som bor i något av landets LSS-boenden ska känna trygghet och frihet, och för mig betyder det att verksamheter i LSS ska vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Lagen är tydlig i detta hänseende. I LSS-lagen framgår även att det ska finnas den personal som behövs för att ett gott stöd och en god service och omvårdnad ska kunna ges.

Under 2018 – 2020 har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) prioriterat ett riskområde i sin tillsyn som gäller personer med funktionsnedsättning som riskerar att utsättas för brister i boendemiljön och omsorg inom LSS. Regeringen är positiv till denna prioritering. I tillsynen har det också visat sig att verksamhetens och personalens kunskaper i LSS-boenden brister om olika typer av funktionsnedsättningar och vad den enskilde behöver. Regeringen har med anledning av IVO:s iakttagelser gett Socialstyrelsen i uppdrag att göra en kartläggning och analys av kompetensen hos personal som arbetar i LSS-boenden och av vilka kompetensinsatser som erbjuds.

Om kartläggning och analys visar på brister i kompetensen ska Socialstyrelsen lämna beskrivningar på lämpliga åtgärder. Detta är en fråga som regeringen noga följer och ser därför fram emot resultatet från kartläggningen.

Stockholm den 25 februari 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.