Till innehåll på sidan

Tullens kapacitet att stoppa införseln av illegala vapen

Skriftlig fråga 2016/17:866 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-16
Överlämnad
2017-02-17
Anmäld
2017-02-21
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tillgången till illegala vapen och handgranater utgör ett stort problem och är en del av förklaringen till varför den grova organiserade kriminaliteten väldigt enkelt kan införskaffa vapen för att begå brott. Det är i dag väldigt enkelt och relativt billigt att införskaffa en handgranat eller en pistol. Vi ser också i exempelvis Region Syd och Malmö en dramatisk ökning av antalet skjutningar, mord och våldsbrott där vapen förekommer. Vi har tidigare, inte minst under 2015, noterat att inslaget av handgranater var exceptionellt stort i den kriminella miljön. Handgranater måste klassas som vapen och straffet måste höjas. Detta föreslog Liberalerna redan i augusti 2015, och än har riksdagen inte fattat några beslut som kommer åt den delen.

När det gäller förekomsten av illegala vapen menar Malmöpolisen att det är en av de avgörande punkterna att angripa om man ska förebygga och förhindra fler skjutningar i samhället. Utöver lagstiftning måste även Tullverkets befogenheter ses över, inte minst Tullverkets praktiska möjligheter att agera mot införseln och insmugglingen till Sverige. Den frågan blir än mer aktuell nu när skärpta regler aviseras. Men ska dessa få effekt i praktiken kommer tullens kapacitet också att vara avgörande.

Mot bakgrund av den allvarliga utvecklingen i Malmö och Region Syd avseende skjutningar och förekomsten av illegala vapen i omlopp samt polisens identifiering av denna fråga som helt central blir min fråga:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att förstärka Tullverkets kapacitet att stoppa införseln av vapen till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:866 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/00816/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:866 av Roger Haddad (L) Tullens kapacitet att stoppa införseln av illegala vapen

Roger Haddad har frågat inrikesministern om vilka åtgärder som han och regeringen avser att vidta för att förstärka Tullverkets kapacitet att stoppa införseln av vapen till Sverige.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Tullverket har förstärkt sin kapacitet för att stoppa införseln av illegala vapen de senaste åren. Samarbetet och underrättelsesutbytet med andra länder har förbättrats och myndigheten har deltagit i flera internationella kontrolloperationer mot vapensmuggling. Vidare har nya modus för vapensmuggling kartlagts och flertalet av Tullverkets narkotikasökhundar har vidareutbildats i att söka efter vapen. Samverkan med Polismyndigheten är viktig och den utvecklas kontinuerligt. Myndigheterna har t.ex. tagit fram en gemensam kontrollstrategi och har genomfört inspektioner och revisioner av vapenhandlare.

Vad avser frågan om ytterligare befogenheter bereds inom Regeringskansliet för närvarande frågan om Tullverket ska få befogenheter att kontrollera införsel av explosiva varor från ett annat EU-land.

Regeringen fortsätter att noga följa berörda myndigheters kapacitet att hantera den illegala införseln av vapen.

Stockholm den 1 mars 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.